Coronel Sánchez Corbí: "Es va acabar amb ETA, però és preocupant que la violència de carrer pugui ressorgir a Catalunya"

El cap de la UCO reflexiona a propòsit del llibre 'Sangre, sudor y paz' sobre la prevalença de la llei, "des d'on es pot defensar el que vulguis"

 

El coronel cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí, es congratula per haver deixat ja fa temps de prestar atenció al que digui ETA, ni tan sols quan es compleixen, el 20 d'octubre, sis anys del seu cessament definitiu de la violència. "Es va acabar amb el terrorisme d'ETA, però ha de preocupar-nos que alguns puguin recórrer a la violència de carrer i que ressorgeixi en altres llocs com Catalunya", explica en una entrevista amb Europa Press.

L'entrevista es duu a terme dies després de presentar oficialment 'Sangre, sudor y paz'(Editorial Península). En el llibre narra al costat de Lorenzo Silva i Gonzalo Araluce la història de com la Guàrdia Civil va acabar amb ETA, una organització terrorista que, segons ell, "no seria just rebaixar a una banda de delinqüents comuns". "Eren tècnicament molt bons, ens van enganyar moltes vegades i ens van copejar també molt", reconeix.

 

 

Aquest llibre (ja en la seva segona edició) és una mena de resum d'una obra magna, un doble volum titulat 'Historia de un desafío'. Fill i nét de guàrdia civil, va ingressar als anys 80 al Servei d'Informació de Biscaia. "Allò era com el fort del 'far west', vivies en una caserna que automàticament es convertia en l'objectiu dels terroristes perquè eres de les poques institucions de l'Estat en un territori hostil", explica. "El terrorisme d'ETA es va acabar, ja no existeix, no és res; ara bé", diu amb pesar quan se li pregunta per l'actualitat, "algú pot recórrer a la violència a pesar que l'experiència diu que això mai ha estat útil, ni amb ETA, ni amb el GRAPO ni amb el FRAP, ningú n'ha tret cap rèdit".

 

 

La reflexió porta a la situació que es viu a Catalunya amb el procés soberanista. El coronel cap de la UCO vigila molt a l'hora de traçar paral·lelismes entre el que va viure enfront d'ETA i la situació de tensió política que marca l'actualitat a causa del pla secessionista de la Generalitat i d'organitzacions socials. El seu pronòstic: "No podem excloure que algú pensi que igual amb la violència aconsegueix més coses".

 

 

"És una cosa sobre la que cal preocupar-se. Que avui dia a Catalunya algú comenci a fer 'kale borroka' no està molt lluny perquè aquí sempre hi ha hagut violència antisistema. Que això ara ho focalitzin cap a la independència pot passar, hi ha molt brou de cultiu previ". El coronel insisteix que la clau és que l'Estat no renunciï a un principi bàsic, aplicat abans per a l'entorn d'ETA: "Dins de la llei, democràticament es pot defensar el que vulguis".

 

Comentaris