Coronel Sánchez Corbí: "Es va acabar amb ETA, però és preocupant que la violència de carrer pugui ressorgir a Catalunya"

El cap de la UCO reflexiona a propòsit del llibre 'Sangre, sudor y paz' sobre la prevalença de la llei, "des d'on es pot defensar el que vulguis"
El Coronel Sánchez Corbí
El Coronel Sánchez Corbí | Europa Press

El coronel cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí, es congratula per haver deixat ja fa temps de prestar atenció al que digui ETA, ni tan sols quan es compleixen, el 20 d'octubre, sis anys del seu cessament definitiu de la violència. "Es va acabar amb el terrorisme d'ETA, però ha de preocupar-nos que alguns puguin recórrer a la violència de carrer i que ressorgeixi en altres llocs com Catalunya", explica en una entrevista amb Europa Press.

L'entrevista es duu a terme dies després de presentar oficialment 'Sangre, sudor y paz'(Editorial Península). En el llibre narra al costat de Lorenzo Silva i Gonzalo Araluce la història de com la Guàrdia Civil va acabar amb ETA, una organització terrorista que, segons ell, "no seria just rebaixar a una banda de delinqüents comuns". "Eren tècnicament molt bons, ens van enganyar moltes vegades i ens van copejar també molt", reconeix.


 

Aquest llibre (ja en la seva segona edició) és una mena de resum d'una obra magna, un doble volum titulat 'Historia de un desafío'. Fill i nét de guàrdia civil, va ingressar als anys 80 al Servei d'Informació de Biscaia. "Allò era com el fort del 'far west', vivies en una caserna que automàticament es convertia en l'objectiu dels terroristes perquè eres de les poques institucions de l'Estat en un territori hostil", explica. "El terrorisme d'ETA es va acabar, ja no existeix, no és res; ara bé", diu amb pesar quan se li pregunta per l'actualitat, "algú pot recórrer a la violència a pesar que l'experiència diu que això mai ha estat útil, ni amb ETA, ni amb el GRAPO ni amb el FRAP, ningú n'ha tret cap rèdit".


 

La reflexió porta a la situació que es viu a Catalunya amb el procés soberanista. El coronel cap de la UCO vigila molt a l'hora de traçar paral·lelismes entre el que va viure enfront d'ETA i la situació de tensió política que marca l'actualitat a causa del pla secessionista de la Generalitat i d'organitzacions socials. El seu pronòstic: "No podem excloure que algú pensi que igual amb la violència aconsegueix més coses".

 

"És una cosa sobre la que cal preocupar-se. Que avui dia a Catalunya algú comenci a fer 'kale borroka' no està molt lluny perquè aquí sempre hi ha hagut violència antisistema. Que això ara ho focalitzin cap a la independència pot passar, hi ha molt brou de cultiu previ". El coronel insisteix que la clau és que l'Estat no renunciï a un principi bàsic, aplicat abans per a l'entorn d'ETA: "Dins de la llei, democràticament es pot defensar el que vulguis".

Comentaris
Objetivo Intxaurrondo
1.- Hijo y nieto de guardias civiles... Sí, es muy habitual entre el picoletismo dinástico pensar que "la benémerita" es una empresa familiar. 2.- Con ETA acabó la Gendarmería francesa y la renovación generacional de la dirección de la banda. Si fuera sólo por vosotros, ETA aún estaría en activo. 3.- Comparar el movimiento independentista catalán con ETA y la "kale borroka" es, además de tendencioso, una aseveración gratuita, no conocer nada del asunto y mear a propósito fuera del tiesto.
Un cervell amb uniforme
I si la llei no és democràtica ni s'aplica democràticament, què passa?
Elpepot
Per si de cas i per col.laborar vosaltres ja vareu enviar els repartidors el 1O. Molt preocupat estas,si
Coronel Tapioca
Es estrany, a Catalunya nomes hi ha violencia quan hi esta destinada la policia espanyola. Mes endavant ja parlarem del pressumpte atemptat jihadista a les rambles.
jo
ves que no torni quelcom similar vtll
J.M.
Fa molts anys que ens mostrem sense violència al carrer ,i ho saps. Justament això és el que voldries, que hi hagués una kale borroca, així podríeu justificat les vostres accions, dons no crec que hi sigui. Queda't a la Espanya podrida que heu creat.
pep - manresa
Per delinqüencia de carrer la que exerceixen els seus piolins, cap altra.
Francesc
Aquest individu ha de saber que la violencia al carrer la fan servir els grups d'extrema dreta que semblen protegits per el gobierno
També fill de G.C.
No os enterais de nada: Soy andaluz e hijo de G.C. Catalunya es mi patria . No pasareis,
Vicenç Ramoneda
"Never forget that everything Hitler did in Germany was also legal." (Martin Luther King Jr.) "No olvides que todo lo que hizo Hitler en Alemania, también era legal."
Dimas
I no és preocupant la violència exercida pels costos de seguretat de l’estat?. Quin nivell.
LUIS
Con la violencia de eta acabaron los franceses, la receta de los del "a por ellos" era entrar en los bares de san juan de luz y liarse a tiros, muy español por cierto, y así les fue. Comparar esto con Catalunya es propio de la confusión interesada que usa como arma el regimen fascista del 78, pero también se confundieron en Cuba y en Filipinas y afortunadamente ambas pudieron ser libres.
Inadaptado
Totalmente de acuerdo, en Cataluña surgirá violencia, y de hecho, ya está surgiendo. Y los responsables son los de la CUP, que por cierto, han sido y son amigos de ETA y han aplaudido siempre los atentados de la banda terrorista. Porqué siempre han estado a favor de la violencia etarra.
Joan
Això és el que t'agradaria a tu per poder justificar la intervenció militar completa. Enlloc d'aquest desig pervers, us trobareu al davant un poble pacífic i conscient del que s'hi juga. República o dictadura, aquest és el dilema que ens heu plantejat.
Ves per on
Aquest home està molt interessat que sorgeixi la violència a Catalunya. Com a bon militar està assedegat de trobar un enemic amb qui descarregar la seva violència intrínseca. Per això escriu llibres. I l'entrevisten perquè pugui escampar la seva prèdica. Està encantat amb ETA. De fet, l'enyora. Era un enemic a la seva alçada. A Catalunya, això no existeix, perquè estem en una pel·lícula a anys-llum de la violència. Està ansiós perquè s'engegui l'ETA catalana. Però promoure el terror té un nom.
Marc
La violència a Catalunya és patrimoni exclusiu dels cossos d'inseguretat de l'estat espanyol i dels grups ultres, nazis i feixistes que aquest mateix estat i aquests cossos de seguretat defensen, en tenen cura i alimenten.
Miquel
Aquest lùnic que vol es vendre el llibre.
Pepo
Podeu anar explicant el relat que volgueu, però és fals, senzillament fals. Per tant, per molt que us esforceu per activar reaccions violentes als carrers de Catalunya, no ho aconseguireu. Porteu anys intentant que això es produeixi, però no en traieu fruits i això us emprenya sobiranament, mira, mai més ben trobat ... SOBIRANAMENT ha ha ha ha ha ha ha!!!!!!!!!!!!
Mi coronel ja i pots contar ,l,unica diferencia es que sera pacifica Adeu espanya
Pau
Ja n'hi ha, cada cop que es manifesta l'espanyolam.
Karlus
Los únicos que han violentado, son los guardia civiles y los policias españoles de mierda, que ha traido aquí los imbèciles del Zoido i y el de los Cobos , orientados por el Mazo, toda una troika de mierda, que se ha de depurar
Enric
Doncs per al govern espanyol "dentro de la ley no se puede hablar de todo y para impedirlo se aplica la violencia".

envia el comentari