El ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004 promoguda pel govern de José María Aznar just abans de les eleccions que va guanyar José Luis Zapatero. Aquest impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana és més conegut com a plusvàlues, una de les principals fonts de finançament dels ajuntaments.

El tribunal ha publicat un comunicat amb la decisió en què explica que els apartats anul·lats estableixen un mètode objectiu de determinació de la base imposable de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana que determina que sempre ha existit augment en el valor dels terrenys durant el període de la imposició, amb independència que hagi existit aquest increment i de la quantia real d’aquest increment. La decisió no té efectes retroactius, és a dir, les situacions fermes existents abans de la data de l’aprovació de la sentència segueixen sent vàlides.

La sentència compta amb el vot particular concurrent del president del Constitucional, Juan José González Rivas, i els vots discrepants del magistrat Cándido Conde-Pumpido i de la magistrada María Luisa Balaguer. La decisió arriba arran de la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, Ceuta i Melilla, amb seu a Màlaga. D’aquesta manera, s’anul·len els articles 107.1 segon paràgraf, 107.2.a) i 107.4 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març que havia aprovat el govern de José María Aznar just abans de les eleccions.

És la tercera sentència que dicta aquest tribunal sobre l’impost de plusvàlua. L’any 2017 ja va declarar inconstitucional sotmetre a tributació situacions d’inexistència d’increments de valor i l’any 2019 va fer el mateix “en aquells supòsits en els quals la quota a pagar és superior a l’increment patrimonial”.

Comentaris

  Josep Octubre 26, 2021 | 17:46
  ja trobaran una altra manera de seguir robant
   A en Josepet Octubre 27, 2021 | 11:18
   Quin comentari més poca-solta.
  Català Octubre 26, 2021 | 19:01
  I doncs, què us pensàveu?
  Sön la pitjor administració i la menys professional Octubre 26, 2021 | 23:05
  Ja era hora d'aturar tant de robatori impune dels ajuntaments.
  Encara hi sortirem perdent Octubre 26, 2021 | 23:07
  El que robaven de cop ara ho recaptaran amb pujades d'impostos discriminades a tothom.
   Delfí Artós Octubre 27, 2021 | 11:40
   Sembles molt "llest", d'on creus que ixen els diners dels municipis i dels estats ? És clar ets un dels que després us queixeu de les retallades en temps de crisi i de... Vivim en un món on cada dia hi ha més informació i alhora més persones que presumeixen de la seva supina ignorància i encara pretenen amb tota la barra intentar donar lliçons als altres. Així s'entén millor l'aparició de "fenòmens" com Beslusconis, Trumps, Bolsonaros... anem pas bé. Contra tot això, i contra el comentarista ximplet, cal informació veraç, un bon sistema educatiu i aplicar el sentit comú i el sentit cívic.
  Erc .Ferrovial, secta de quinquis Octubre 27, 2021 | 06:24
  Esquerres quenomes saben robar, robar i robar, i Forrar al HERMANO DEL JUNQUERAS
   A en Respon Octubre 27, 2021 | 11:24
   Ets un infame pallús al qual li agrada manifassejar. Solament has de llegir, i comprendre, els primers mots de l'article : "El ple del Tribunal Constitucional [espanyol] ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004 promoguda pel govern de José María Aznar". Si per a tu Aznar fa part de l'esquerra espanyola... Foteu pena els xovinistes espanyolistes que no teniu cap argument per a intentar trobar avantatges a restar sota sobirania espanyola. És evident d'on no n'hi ha no en raja.
  Pepe Octubre 27, 2021 | 08:08
  Reclamen la detenció immediata del jutge Marchena per la sentència contra Rodríguez. La sentència, que encara s’havia de publicar al BOE, no condemnava expressament a la inhabilitació ni a la suspensió del càrrec de l’exdiputat. L’associació ACODAP (contra la Corrupció i en favor de l’Acció Pública) ha presentat una segona denúncia per exigir la “detenció immediata” de Manuel Marchena, segons informen a Diario16. http://scur.cat/54ZZK7
  Augment en el valor d’una cosa per causes extrínseques Octubre 27, 2021 | 11:32
  Jo entenc que l'impost de Plusvàlua que han "tombat" és del de la "Llei reguladora de les hisendes locals" de l'any 2004 del govern de José María Aznar. D'impost de plusvàlua n'hi ha hagut i n'hi havia abans del 2004, és un dels impostos que vulgarment se'n diu de "tota la vida". Per la qual cosa al meu parer s'hauria d'informar millor.
  Independence Process Octubre 27, 2021 | 11:55
  S'ha d'informar millor, el què es tomba és la reforma de l'impost de plusvàlua de la llei Aznar del 2004, l'impost de plusvàlua ja existia abans del 2004. És a dir es tomba la forma de calcular aquest impost des del 2004. Com sempre des d'Espanya embolics, mitges veritats, aixecades de camisa... Ningú hauria de dubtar que el millor és recomençar amb l'eina anomenada independència, i doncs, aconseguir un estat nou en forma de república i aprofitar per a posar al dia, modernitzar i suprimir-ne algunes de totes les institucions que sota sobirania espanyola trontollen, els espanyols no volen canviar mai i els botiflers nostrats no son capaços de fer cap canvi ni d'oferir res d'Espanya estant.
  Cal dir-ho Octubre 27, 2021 | 11:59
  Ens podeu informar molt millor ? El nostres pares, avis i besavis... ja pagaven l'impost de plusvàlua, aleshores ara que és tomba a Madrid ? La reforma de l'esmentat impost feta per Aznar el 2004 o totalment aquesta mena d'impost ?
  Cal dir-ho Octubre 27, 2021 | 12:19
  Si us plau informeu-nos millor, el tribunal espanyol ha anul·lat la fórmula, el mètode de càlcul, amb què es calculava des del 2004 fins ara l'impost de plusvàlua perquè donava per fet que el valor dels terrenys sempre pujava, es tracta de l'anul·lació parcial de l'article 107 de la llei Aznar. No anul·la un impost que es regula a nivell estatal espanyol des de l'any 1919, tot i que ja existia a nivell local i de les diverses nacions que integren l'estat espanyol.
  Jordi A Octubre 27, 2021 | 12:23
  L'Impost de plusvàlua no s'anul·la, el TCE anul·la la fórmula de càlcul des del 2004 de la llei reguladora de les hisendes locals del govern espanyol d'Aznar i vigent del 2004 ençà a tot l'estat espanyol.
  Maria Octubre 27, 2021 | 16:22
  El que no tenia sentit és que et facin pagar impostos d'uns beneficis que no has tingut i que et facin pagar una quantitat que el municipi decideix arbitràriament. I si ho van posar en temps de l'Aznar segur que no era bó per ningú de nosaltres

Nou comentari