El TC suspèn cautelarment la repetició del judici a Otegi

El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment la repetició del judici a Arnaldo Otegi per l’anomenat cas Bateragune, que investigava un suposat intent de refundació de la il·legalitzada Batasuna. El judici, que va condemnar Otegi i quatre dirigents abertzales més a penes de fins a sis anys i mig de presó per pertinença a ETA, va ser anul·lat pel Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg després del recurs del líder d’EH Bildu. El TEDH el va anul·lar per la manca d’imparcialitat de la magistrada de l’Audiència Nacional Ángela Murillo, i poc després el Tribunal Suprem va ordenar repetir-lo.

Otegi i la resta de condemnats van presentar un recurs contra la decisió del Suprem -que va ser acceptat pel Constitucional- amb la petició de la mesura cautelar que no se celebrés el judici fins que es resolgués el recurs. El ple del TC ha estimat finalment per unanimitat aquesta petició i ha resolt suspendre la repetició de la vista a l’Audiència Nacional fins que els membres de l’àrbitre constitucional no arribin a una decisió sobre el fons de la qüestió.

El cas es remunta a una sentència dictada per la Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional,  de 16 de desembre de 2011, que el TEDH va concloure que havia vulnerat drets fonamentals. El Suprem va decidir la retroacció de les actuacions per tal que se celebri un nou judici oral a la sala penal de l’Audiència Nacional, tot i que el tribunal d’enjudiciament haurà d’estar compost per magistrats diferents dels que van dictar la sentència anul·lada.

Els advocats d’Otegi al·legaven en el recurs que la repetició del judici ordenada pel Tribunal Suprem vulnera el dret a la tutela judicial efectiva, establerta a l’article 24 de la Constitució. Una vulneració que s’articula amb la perspectiva de la garantia d’interdicció del doble enjudiciament (non bis in idem processal), -no es pot jutjar una persona dues vegades per un mateix delicte- i en relació amb el principi de seguretat jurídica (art. 9.3 CE). A més de ser una situació en que les penes -presó i inhabilitació- ja han estat complertes.

Comentaris

    Un altre heroi de la seva terra que es caga a la boca de tots els ecspanyordos! Octubre 29, 2021 | 10:07
    Igual que fa el MHP Puigdemont!
    GAVANENC Octubre 29, 2021 | 12:21
    Es clar que si, no sigui que rebin una altra hostia dels tribunals europeus

Nou comentari