El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC admet a tràmit el recurs d’Otegi contra la decisió de repetir el seu judici
  • CA

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit admetre a tràmit el recurs d’empara presentat pel líder abertzale, Arnaldo Otegi, contra la decisió del Tribunal Suprem de repetir el judici del cas Bateragune. Otegui i quinze demandants més van presentar el recurs contra la sentència del Ple de la Sala Segona del Tribunal Suprem, de 15 de desembre de 2020, que va anul·lar el judici oral i va ordenar repetir el judici perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans va considerar que s’havia vulnerat el dret a un jutge imparcial. Otegi va estar empresonat prop de vuit anys.

El cas es remunta a una sentència dictada per la Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, de 16 de desembre de 2011, que el TEDH va concloure que havia vulnerat drets fonamentals. El Suprem va decidir la retroacció de les actuacions per tal que se celebri un nou judici oral a la sala penal de l’Audiència Nacional, tot i que el tribunal d’enjudiciament haurà d’estar compost per magistrats diferents dels que van dictar la sentència anul·lada.

La resolució del Tribunal Constitucional sobre Otegi/Quico Sallés

Els advocats d’Otegi al·leguen en el recurs que la repetició del judici ordenada pel Tribunal Suprem vulnera el dret a la tutela judicial efectiva, establerta a l’article 24 de la Constitució. Una vulneració que s’articula amb la perspectiva de la garantia d’interdicció del doble enjudiciament (non bis in idem processal), -no es pot jutjar una persona dues vegades per un mateix delicte- i en relació amb el principi de seguretat jurídica (art. 9.3 CE). A més de ser una situació en que les penes -presó i inhabilitació- ja han estat complertes.

Els magistrats entenen que la petició d’amapara té especial transcendència constitucional, perquè l’afer Otegi planteja un problema que afecta un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina constitucional. En relació amb la petició de suspensió cautelar de la resolució, el Constitucional acorda obrir una peça separada que s’ha de resoldre apart.

Imatge exterior de la fa?ana del Tribunal Constitucional
Imatge exterior de la façana del Tribunal Constitucional

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tano a octubre 15, 2021 | 14:03
    Tano octubre 15, 2021 | 14:03
    Al calaix, com la resta de recursos del presos politics. Caspanya = Dictadura
  2. Icona del comentari de: Ricard a octubre 15, 2021 | 19:15
    Ricard octubre 15, 2021 | 19:15
    Els castellans, superbs i mandrosos, fan un judici de qualsevol manera. A sobre, i un cop queden en evidència havent enviat una persona a preso durant any, volen repetir el judici. Quins miserables ineptes són.
  3. Icona del comentari de: Alf a octubre 15, 2021 | 23:47
    Alf octubre 15, 2021 | 23:47
    Fot PPudor aquest xusma ...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa