Sánchez defensa la Constitució “de pe a pa” i Podemos la veu “un vestit vell”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que cal “complir de pe a pa tots els articles de la Constitució, del primer a l’últim”. Abans de participar a l’acte institucional del 43è aniversari d’aquest text espanyol, el cap de la Moncloa ha evitat parlar sobre una reforma. Sí que ha assegurat, però, que la Constitució va aportar a l’Estat espanyol “drets, llibertats, concòrdia, convivència i la nostra pertinença a la UE“. És per això, segons ell, que tots els ciutadans d’aquest estat tenen el deure de “cuidar-la”.

En un sentit molt més diferent s’ha pronunciat el president d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, que ha manifestat que la Constitució és un “vestit vell” que ha de renovar-se. Així, doncs, ha animat la població espanyola a votar per un Estat federal i republicà, a més de “feminista”. Ara bé, ha reconegut que “si el carrer no pressiona”, aquesta voluntat d’actualització de l’Estat espanyol “no és possible”. De totes maneres, Asens ha alertat que les constitucions que no es poden actualitzar estan “condemnades a morir”.

Per altra banda, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha reivindicat el “pilar de la democràcia, la llibertat i la prosperitat” que simbolitza la Constitució, davant el “revisionisme suïcida”. Des d’un pati del Congrés dels Diputats, Casado s’ha posicionat totalment en contra de reformar aquest text espanyol, i ha demanat a tots els polítics que compleixin la Constitució. “Que els nets no desfacin l’abraçada dels seus avis“, ha manifestat en referència a “l’amplíssim consens” que va permetre l’aprovació del text, el 1978. Així doncs, el líder popular ha opinat que per canviar la Constitució hi ha d’haver, com a mínim, “el mateix consens” que el de fa 43 anys, i que les “millores” que pot tenir aquest text ja s’han produït, segons ell.

Comentaris

  La constitución Desembre 06, 2021 | 15:50
  La constitución que nos dimos entre todos los cojones.
  Vicenç Ramoneda Desembre 06, 2021 | 16:06
  La "Constitución" dels espanyols, que casi ningú a votat doncs, si es votà fa 43 anys, els que tenien 21 anys ara en tenen 21+43=64 anys; i els que en tenien 64 doncs 64+43=107! Quin percentatge seria a l'actualitat els que queden que van votar SI tant a Espanya com a Catalunya?
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:09
   La constitución de los EEUU, fue aprobada en 1787. Cuántos de aquellos que la aprobaron siguen aún vivos? Tu argumentación es una verdadera gilipollez. Por esa regla de tres, cada dos o tres generaciones, todas las constituciones de todos los países deberían de ser reformuladas y/o reafirmadas. Simplemente absurdo. Como vosotros. Absurdos, que sois absurdos.
  Ricard Desembre 06, 2021 | 16:38
  Els xenòfobs castellans són uns autèntics embalsamadors de constitucions. Tenen tanta por de l'opinió de la gent, de la democràcia, que s'estimen més enterrar-la que actualitzar-la. I és que lamentablement Castella i democràcia no conjuguen.
  Ferran Desembre 07, 2021 | 08:30
  No sólo está anticuada y viejuna conceptualmente, sino que además está impregnada de los vergonzosos pactos que se hicieron con los fascio/franquistas y que han tenido una brutal relevancia sobre todo en la judicatura. Para muestra un botón: Lo coherente hubiera sido volver a la República votada por todos y que el dictador asesino nos arrebató, y sin embargo dejamos que entronice una nueva monarquía eligiendo a quien pone al frente y "cargándose" al aspirante natural.

Nou comentari