La consellera de Cultura d'Aragó afirma que les obres de Sixena "són signe d'orgull i identitat"

Mayte Pérez demana començar "de nou" després d'un litigi "llarg i traumàtic" però que "ha valgut la pena" i desitja poder evitar que es repeteixin els mateixos errors
La consellera de Cultura d'Aragó, Mayte Pérez
La consellera de Cultura d'Aragó, Mayte Pérez | ACN

La consellera de Cultura de l'Aragó, Mayte Pérez, ha reconegut que el procés judicial obert pels litigis per l'art de Sixena està sent "llarg i traumàtic" però que "ha valgut la pena". Pérez s'ha mostrat convençuda que en un "futur proper" la sala capitular del Monestir de Sixena també albergarà les pintures murals que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya i afegeix que tant les pintures murals com les 95 obres d'art que ja exposen, procedents del Museu de Lleida i del MNAC, són un "reclam turístic" i un "signe d'orgull i identitat". Ho ha dit en una entrevista a l'ACN en què també ha retret a la Generalitat que "les sentències hi són per complir-les" i que "lamentablement no ha estat així per part de l'administració catalana". Assegura, però, que vol "començar de nou" i evitar repetir els mateixos errors.

 

Mayte Pérez ha parlat amb l'ACN amb motiu del primer aniversari de l'entrada policial al Museu de Lleida per endur-se les 44 obres d'art en litigi. Va ser l'11 de desembre de 2017 quan aquestes es van traslladar al Monestir de Sixena, on s'exposen des de llavors, juntament amb altres peces procedents del MNAC i que la Generalitat va lliurar obeint una sentència provisional. Segons l'inventari en són 53 però el MNAC va acabar enviant un centenar d'elements. L'Audiència d'Osca segueix sense pronunciar-se en sentència ferma. 

 

La Guàrdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida
La Guàrdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida | Jordi Borràs

 

La consellera aragonesa ha dit que la valoració d'aquest primer any de visites al Monestir de Sixena la fan les més de 10.000 persones que l'han visitat i han "gaudit" d'aquest patrimoni i s'ha mostrat convençuda que quan acabi l'any se superaran les 12.000. Reconeix que el principal escull per ampliar els visitants és precisament l'horari de les visites, ja que només obre al públic de divendres a diumenge i principalment amb reserva prèvia. Tot i això, explica que la comunitat autònoma aragonesa és petita i que "estem en una comarca difícil". "La despoblació, la dispersió i l'envelliment són un element comú a l'Aragó" i per tant acabar l'any amb més de 12.000 visites "és un èxit sense cap dubte", ha assegurat.

 

Precisament un dels punts del pla director que el govern de l'Aragó està desplegant de manera progressiva durant els pròxims tres anys és l'ampliació dels horaris de visita de l'exposició, tot i que encara no hi ha data concreta. Actualment s'hi exposen les obres d'art en litigi procedents del MNAC i del Museu de Lleida a la sala dels antics dormitoris i, des del 21 de novembre, també s'exposa a la sala capitular un bressol de plata datat entre els segles XVI i XVII, que es trobava al Museu de Saragossa, i el reliquiari de Santa Waldesca, que estava a l'Ajuntament de Vilanova de Sixena. 

 

La consellera de Cultura de l'Aragó ha celebrat la incorporació a l'exposició d'aquestes dues últimes peces perquè també ha permès estrenar aquesta sala capitular "meravellosa". Pérez està convençuda que aquesta sala albergarà en un futur, "esperem que proper", les pintures murals, perquè "així ho avala la justícia, a instàncies de la definitiva". Així, amb les pintures murals i el pla director, espera que es pugui donar al Monestir de Sixena "l'esplendor que un dia va tenir".Comentaris
EldeGràcia
Per això, fins els anys 90, el monestir de Sixena el feieu servir per guardar-hi les ovelles.
Ganxet
I les 10.000 visites són pel fet d'haver fet la punyeta als catalans. Un cop passat l'efecte no hi anirà ningú. La cultura espanyola és així.
ganxó
Aquesta inútil presumeix del que no te ni sap com tenir-ho, si no fos per l'església que va decidir modificar les diòcesis territorials. Per tant es va servir d'aquella decisió per expoliar i robarnos allò que nosaltres amb el nostre saber i esforç vàrem cuidar ,conservar i ensenyar al mont aquells valors . Per tant signe d'orgull i dignitat, si pero robats, com que no en saben més, viuen d'aixó.
Per mi us podeu possar les obres de Sixena al cul! Si no fos per els catalans ja ni existirien...però fotra la punyeta als catalans es tot un repte, doncs com he dit...ja sabeu a on us les podeu ficar..i que us aprofitin...
J.C.
"Signe d'identitat" hahahaha Heu mirat els escuts de la fèretres? Identitat del gran Comtat d'Urgell...
inculta de aragon, pobrecita
Sixena amb els aragonesos ja no existirien, pobres analfabets anticulturals i bruts. Sort dels catalans que les vam rescatar de la barbarie aragonesa, poble de dements, ganduls, incults i espanyols. ARAGO, rates, jabalis i borratxos
Descastats
La identitat d'un país que ha renegat de la seva pròpia llengua..Lapapui i tira de la cadena!
Anselm Llorenç
Com deia no sé qui, els uns i els altres, "quan ho hàgem perdut tot, menjarem identitat i orgull."
at
ja te les pots fotre pel cul, que quan les vomitis ens les vindrás a totrnar de genolls
Inde
Mucho orgullo pagando Catalunya ,la compra ,la restauración y la conservación.
Hereu d'aragonesos
D'aquell temps, no del d'ara,
Pirata
Como siempre depues de una gerra viene el botin,,, Pobres palurdos con cuatro cajas ,,en un lugar apartado de la civilización , quieren presumir de património,,,Ja!,
cor
A casa meva se'n diuen lladres.
Sapastres
Venga, que no heu sabut ni preservar les propies obres vostres. A veure si ara que les heu robat, en quatre dies les feu malbé.
Joan de Sant Andreu
Consellera de què? No feu riure. Aquests no la coneixen la cultura. Així va quedar el monestir de San Vitorian, Obarra, Sopeira, etc etc Ara tots estan en runes i aprofitats per fer corts i que se jo. Quan ho han perdut s adonen i s omplen la boca de les maravelles que representaven però continuen seguint la cultura de xufla xufla si no te apartàs tu.

envia el comentari