Eleccions al Consell per la República en ple debat pel seu “encaix”

L'entitat escollirà el seu 'parlament' en un llarg procés electoral

El Consell per la República ha començat el procés per a les seves eleccions en ple debat sobre el seu futur i encaix en el projecte polític de la independència. Es tracta d’unes eleccions que ja arriben posposades, després que el 20 d’agost l’entitat va decidir que els comicis que s’havien de celebrar l’1, 2 i 3 d’octubre se celebrarien el 29, 30 i 31 del mateix mes. Un canvi de data motivat, segons la mateixa plataforma, per la “voluntat d’atendre la demanda de les bases del Consell de donar-los més temps per preparar les candidatures”. Ara s’ha obert el termini per presentar les candidatures i tot un complex cicle electoral per escollir l’Assemblea de Representats, o parlament del Consell. El procés acabarà, si es compleixen els terminis previstos, el 14 de novembre amb la constitució de l’assemblea del Consell per la República.

De fet, aquestes eleccions són claus per al futur de l’entitat i pel caràcter que ha d’adquirir el Consell per la República. I més, en una biosfera complexa per a una plataforma “transversal” en un independentisme dividit. Així, una taula a sis formada per Junts, ERC, CUP, Òmnium Cultural, membres del Consell per la República –Demòcrates, Poble Lliure o Junts per la República– i l’ANC ja estan treballant per trobar el famós “encaix” de l’entitat a l’exili en l’escenari polític actual. “Unes converses que són lentes i complicades, i que mostren les reticències entre les formacions”, admeten des de Brussel·les, però un cop se superin es faran els canvis que pertoquin per poder convertir el Consell en un “instrument comú” per a l’independentisme i la seva internacionalització.

En tot cas, i envoltat del debat intern sobre el seu futur, el Consell per la República ha de triar el seu parlament en base dues urnes, que escolliran 121 escons. D’una banda, 81 escons per a les candidatures lliures, és a dir, de ciutadans que volen esdevenir representants i que es distribueixen entre vegueries i districtes. Els 40 escons restants seran càrrecs electes amb una única circumscripció. Tots escollits telemàticament a través de l’aplicació o la web del Consell i que, a més, s’haurà de superar una discriminació positiva en favor de les dones: la meitat de la representació de la circumscripció s’atorga a les dones més votades i l’altra meitat a les persones més votades, bé siguin homes o dones.

Toni Com?n a l'acte del Consell per la Rep?blica a Perpiny?
Toni Com?n a l’acte del Consell per la Rep?blica a Perpiny?

Així, cada elector podrà votar com a màxim tants candidats com representants electes hi hagi a la seva circumscripció. En concret, els representants per cada circumscripció són:

 • 2 per l’Alt Pirineu-Aran-Andorra
 • 6 per la Catalunya Central
 • 8 per Girona
 • 4 per Lleida
 • 4 pel Camp de Tarragona
 • 2 per les Terres de l’Ebre
 • 4 pel Penedès
 • 4 pel Maresme
 • 6 pel Baix Llobregat
 • 4 pel Vallès Oriental
 • 6 pel Vallès Occidental Oest
 • 4 pel Vallès Occidental Est
 • 2 pel Barcelonès Nord
 • 2 per l’Hospitalet de Llobregat
 • 4 per Ciutat Vella-Eixample
 • 2 per Nou Barris-Sant Andreu
 • 2 per Sants-Montjuïc-les Corts
 • 2 per Gràcia
 • 2 per Horta-Guinardó
 • 2 per Sant Martí
 • 2 per Sarrià
 • 2 de la Unió Europea
 • 2 de la resta del món
 • un de la Catalunya Nord
 • un de les Illes Balears
 • un el País Valencià-Franja de Ponent

L’agenda és llarga. Segons ha informat el mateix Consell, el 4 d’octubre acaba el termini per presentar candidatures, que obrirà un període de set dies per a al·legacions i resolucions sobre la validesa d’aquestes. Les candidatures no es proclamaran fins al dia 16 d’octubre. L’endemà s’encetarà una campanya electoral de 12 dies. Els comicis se celebraran del 29 al 31 d’octubre telemàticament i fins 7 dies després no es proclamaran els resultats fins l’11 de novembre. El 12 i 13 serviran per acceptar el càrrec i el 14 es constituirà l’assemblea.

Comentaris

  Hay dos pequeñitos errores. 20/09/2021 6:03 pm
  Faltan: 3 por el 🚾 de Waterloo y 5 por el " maletero".
   Ich verstehe nur Bahnhof 20/09/2021 9:48 pm
   Quina lletra és aquesta "n" amb un cagarret a sobre ?
    MHP 21/09/2021 10:01 am
    Es una Ñ, garrulu. Ja veiem que la cultura no es el fort dels fatxes estelats. Més anata escola i fer aervir el cervell, que wl teniu menjat, babaus.
  Doctor Strangelove 20/09/2021 6:22 pm
  Té una estructura vertical, ja m'enteneu, i és que el dictadoret de Waterloo,n'ha après molt dels batxillers de principis del segle passat! Doc.
  El model català és la generació de caos. Segueix així, Puigdemont 20/09/2021 7:31 pm
  Bart De Wever, alcalde d'Anvers i president del partit independentista flamenv Nova Aliança Flamenca (N-VA, el partit que va donar suport a l'expresident Puigdemont quan va arribar a Brussel·les en 2017) va mostrar aquest dissabte (18-Set-2021) el seu rebuig al fet que la regió de Flandes declari la independència de Bèlgica de manera "unilateral", perquè creu que "l'estratègia de l'escenari català" portaria al país al "caos". De Wever va afegir: "Ells parlen d'una declaració unilateral d'independència. Això ho dic jo l'estratègia de l'escenari català. És a dir, posar el país en el caos i qualsevol amb una mica de sentit comú sap el que passa: que hi haurà un nou escenari Vivaldi" (nom amb el que es coneix l'actual Govern belga).
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 20/09/2021 9:48 pm
  Necessitem un Parlament i un Govern fora de l'abast de les urpes colonials, Les limitacions de la Generalitat i el Parlament "de Vichy" són prou conegudes, fins i tot si els seus membres teòricament independentistes ho fossin realment, que no és així. Si no existissin el Consell per a la República i el President Puigdemont, els hauríem d'inventar o renunciar a la independència. El perill més greu que amenaça el Consell és la infiltració del republicanisme espanyolista, un perill contra el qual que, vist el que estan fent a l'interior, n'hauríem d'estar vacunats tots plegats
  Lluït 20/09/2021 11:13 pm
  Això de la discriminació positiva de les dones és una parida imposada per sectors esbiaixats. Perquè les dones d'altre temps van ser discriminades, releguem els homes d'avui dia practicant amb ells la mateixa injustícia. Deplorable. La paritat també és injusta perquè hauria de primar l'objectiu i elegir en funció de les capacitats, segons el què es pretén. O és que el fotut feminisme exaltat ha de deixar perdre actius potents i solvents que es necessiten? Un Consell de la República carregat de perjudicis pica-solta potser no és tan necessari.
  Luisnomeacuerdo 20/09/2021 11:58 pm
  Faltan 1714 por raticulin. Y publicarlo en el BOE para que tenga valor legal.
  El consell per la republiqueta de 8 segons 21/09/2021 6:37 am
  És una menjadora particular corruptgent, no té cap importancia ni legitimitat al ser de part, com un club privat. Només serveix per alimentar l'ego i la butxaca d'un pobre batxiller foll.
   Pregunta 21/09/2021 1:31 pm
   T'agrada més el govern de vichy in eternum?
    Molt millor el Vichy català .... 21/09/2021 7:27 pm
    ... que la purriassa de Waterloo.
  Posa les cometes a lloc 21/09/2021 10:10 am
  Quico, el Parlament que s'ha d'escriure entre cometes és l'actual de Catalunya, el dels traïdors. El legítim no du cometes, és el legitim sorgit de les urnes catalanes i que el estado va aixafar amb el 155, cosa que tant be va anar a erc.

Nou comentari