El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell per la República demana “blindar” les escoles i desobeir la sentència
  • CA

El Consell per la República també s’ha pronunciat després de conèixer la decisió del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit el recurs del Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que establia un 25% de les hores lectives en castellà. L’ens considera que la sentència contra el model d’immersió lingüística és “un atac directe al principal eix vertebrador de Catalunya com a nació”. “La immersió és un model que compta amb el suport de la majoria política, social i pedagògica del país, perquè és fruit d’un consens polític i social consolidat en els darrers quaranta anys”, assegura el Consell, que considera que la sentència “ataca la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”

“Quan l’Estat espanyol ataca de manera sistemàtica la nostra llengua ho fa per debilitar tant la nostra cohesió social com la nostra construcció nacional”, afegeix el Consell en un comunicat difós aquest dimecres. A més, recorden que la sentència del TSJC és fruit d’un recurs del govern espanyol a través de l’Advocacia de l’Estat a diverses resolucions d’Educació en matèria d’ús de les llengües vehiculars a l’ensenyament.

Així les coses, el Consell es reafirma que “només amb la República catalana podrem garantir la supervivència del català”. Tanmateix, assegura que “en l’impàs fins a esdevenir un estat independent necessitem la fermesa de les institucions catalanes i del conjunt de la societat per forjar una actitud col·lectiva d’obediència al dret de defensar la llengua pròpia”, el que és “incompatible” amb l’obediència de la sentència al Tribunal Suprem.

Per això, el Consell insta al Govern de la Generalitat a fer complir l’Estatut d’Autonomia, la Llei de política lingüística i la Llei d’educació, “especialment en allò que fa referència a la protecció de la nostra llengua i en tots els àmbits de la societat catalana”. En conseqüència, consideren que el Govern de Catalunya “no es pot resignar a fer complir aquesta sentència” i ha de “blindar” els professionals de l’educació i les famílies catalanes.

El Consell fa una crida a la “mobilització sostinguda de la societat civil en defensa de la llengua i cultura”. “Avui tenim encara més raons per acabar el que vam començar l’octubre de 2017”, recorda l’ens, que es compromet a treballar per posar les bases institucionals per “preparar el desbordament democràtic de l’Estat i la defensa de la llengua”. Per això, l’ens assegura que es posa a disposició del conjunt de la societat civil catalana per “fer un front comú en defensa dels nostres drets polítics i lingüístics”.

“El projecte de la construcció nacional espanyola se sustenta sobre el model d’assimilació i, per tant, té com a objectiu últim la desaparició de Catalunya com a nació”, asseguren. Per això consideren que l”‘única via realista de supervivència és esdevenir un Estat independent”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2021 | 21:19
    Gonzalo novembre 24, 2021 | 21:19
    Ley de inmersión lingüística. Artículo 14. Punto 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari.
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a novembre 25, 2021 | 08:55
    Veterà antifranquista. novembre 25, 2021 | 08:55
    A Gonzalo. Exacte. Però noi, els que, al seu moment ens hi vam oposar a aixó, ens van titllar de franquistes per amunt.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 25, 2021 | 20:11
      Gonzalo novembre 25, 2021 | 20:11
      Porque es lo que sois. En la comunidad autónoma catalana hay 3 idiomas oficiales. Deberían de estar los 3 presentes en los colegios catalanes. Sois vosotros los que queréis imponer solo uno de ellos. A eso como se le llama? Venga...no es una pregunta difícil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa