El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés rebutja la petició d’ERC i Bildu perquè el president d’Iberdrola informi del buidatge de pantans
  • CA

La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimecres admetre a tràmit una petició presentada per Esquerra Republicana (ERC) i EH-Bildu perquè el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, acudís a la Cambra a informar del buidatge d’embassaments explotats per aquesta companyia energètica amb la finalitat de maximitzar la seva generació d’electricitat.

En la sol·licitud de compareixença, signada pels portaveus d’ERC, Gabriel Rufián, i la de Bildu, Mertxe Aizpurua, totes dues formacions exigien que Galà expliqués “l’escandalós buidatge de pantans dut a terme per Iberdrola, de dubtosa legalitat, amb l’únic objectiu de lucrar-se produint energia més barata en ple rècord de preus de la llum”.

Però la petició ha encallat a la Mesa del Congrés, que seguint el criteri dels lletrats i els precedents de la Cambra, ha rebutjat la seva tramitació recordant que els presidents d’empreses privades no són objecte del control parlamentari del Govern.

L’habitual és que, quan el Congrés vol recaptar l’opinió de persones del sector privat, els citi a una comissió d’estudi relativa a un tema concret. A més, la compareixença d’una persona aliena a l’Administració només és obligatòria quan la citació és d’una comissió de recerca.

Després de conèixer-se aquestes operacions de buidatge d’embassaments, la pròpia vicepresidenta tercera i responsable de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va declarar “escandalitzada” i va anunciar que el Govern iniciaria una recerca. El seu ‘número dos’, Hugo Morán, va confirmar que Iberdrola ja té obert un expedient per la Confederació Hidrogràfica del Duero per a dilucidar si s’ha excedit dels límits de desembassament i, si es comproven mala praxi, se li aplicarà una sanció.

El secretari d’Estat de Medi Ambient va indicar que, tant a Ricobayo com en embassaments d’altres demarcacions també buidats de manera dràstica aquest estiu per les empreses concessionàries en un moment d’alts preus de l’electricitat, “s’ha superat el que el sentit comú recomana en l’ús d’un recurs públic tan sensible com és l’aigua”.

I és que aquests buidatges coincideixen amb l’escalada en el preu de l’electricitat, que aquest divendres es quedarà a les portes d’un nou màxim històric, amb un preu mitjà de 117,14 euros per megavat hora (MWh), el segon de la sèrie històrica només superat pel de el passat divendres 13 d’agost, quan va aconseguir els 117,29 euros/MWh.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 31416 a agost 25, 2021 | 18:15
    31416 agost 25, 2021 | 18:15
    El feixisme ! PPSOEC's,Vox = Portes Giratòries .
  2. Icona del comentari de: Tano a agost 26, 2021 | 04:08
    Tano agost 26, 2021 | 04:08
    Sempre tapant a la xusma del poder. Quin fàstic de polítics escañols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa