El Congrés espanyol rebutja investigar l’Operació Judes contra els CDR

Botrán demana l’alliberament dels detinguts en les protestes post-sentència

PSOE, PP, Vox i Cs han expressat aquest dimarts al Congrés el seu rebuig a una moció de la CUP que reclama a l’executiu espanyol que col·labori amb la justícia per determinar l’origen de la filtració del sumari de l’Operació Judes contra els CDR, així com la creació al Congrés d’una comissió d’investigació sobre aquella operació policial. La moció -que ja s’ha debatut però no es votarà fins dijous- ha comptat amb el suport de JxCat, Bildu i BNG. Podem ha expressat els seus dubtes sobre la iniciativa fent una defensa del diàleg com a via per a solució del conflicte a Catalunya.

La CUP també reclamava que la cambra es pronunciés per l’alliberament dels manifestants que arran de les protestes posteriors a la sentència del Suprem segueixen empresonats, així com que es retirin les medalles als policies que va actuar l’1-O i l’eradicació de les escopetes de bales de goma. També que s’aclareixin els intents d’infiltració de la policia als moviments independentistes, que es revisi les “tortures” de la policia i que es derogui la ‘Llei mordassa digital’. Segons Botrán, amb aquesta moció la CUP vol denunciar que es considera l’independentisme com un “enemic intern a abatre”. “Que els cossos policials actuïn amb agressivitat i encobrint els abusos és un problema per al conjunt de la societat a l’Estat espanyol. “Uns cossos policials descontrolats són el germen del feixisme”, ha dit. El diputat de la CUP ha denunciat que s’hagi destituït al coronel De los Cobos o pels casos de tortura a Euskal Herria ni per les càrregues a Catalunya, sinó quan ha afectat el govern del PSOE.

La CUP ha obtingut el suport de Bildu, BNG i JxCat. Podem ha expressat la seva oposició a la iniciativa adduint que a Catalunya no hi ha persecució de la dissidència política. Segons el diputat de Podem Roberto Uriarte ha afirmat que malgrat que la seva formació està d’acord amb qüestions plantejades per la CUP, la moció “té problemes seriosos” perquè renuncia al diàleg, cosa que porta a una via “estèril”. Per contra, Vox, PP, Cs i PSOE han acusat a la CUP de fer una intervenció injusta i sectària. El diputat del PSC Marc Lamuà ha afirmat que Espanya és “un estat democràtic” on “no es persegueix la dissidència” i on “el desacord s’expressa democràticament”.

Nou comentari