El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés aprova els pressupostos amb el suport d’ERC, PDeCAT, PNB i Bildu
  • CA

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous els pressupostos generals de l’Estat per al 2021 amb una àmplia majoria de 188 vots, 12 per sobre de la majoria absoluta, gràcies al suport del PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís, Més País, Teruel Existe, Nueva Canarias i Partit Regionalista Càntabre. S’hi han oposat 154 diputats PP, Vox, Cs, JxCat, BNG i CUP, i vuit diputats no han emès el seu vot. Els comptes aniran ara al Senat, on els grups poden tornar a presentar esmenes. Si el Senat introdueix alguna d’aquestes esmenes, la Llei tornarà al Congrés abans del 31 de desembre perquè ratifiqui els canvis o bé aprovi els pressupostos tal com estan ara.

Els grups han aprovat una a una totes les seccions dels comptes de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, fruit dels acords assolits entre el govern espanyol i una majoria reforçada que inclou les formacions que van donar suport a la investidura. De fet són els comptes que han obtingut més suports des del 2007, quan Zapatero va aconseguir el ‘sí’ de 190 diputats. Estan molt per sobre els últims comptes de Mariano Rajoy, que els va aprovar per la mínima amb 176 vots.

Ho han fet a la culminació de tres dies de debats marcats per l’enfrontament entre la dreta i els partits que donen suport al govern. El més significatiu el que han mantingut l’exalcalde socialista de sant Sebastià, Odón Elorza, i la portaveu de Vox, Macarena Olona. Elorza ha denunciat des de la tribunal que està essent assetjat a les xarxes socials per seguidors de la ultradreta i ha criticat els “actes permanents de provocació i amenaça” dels diputats de Vox.

L’acord amb ERC passa perquè els comptes incloguin inversions directes i transferències a Catalunya per valor de 2.300 MEUR, així com per l’aixecament del control financer a la Generalitat que va imposar el ministre Cristóbal Montoro i un compromís d’estudiar com evitar el ‘dumping fiscal’ de Madrid.

Els quatre diputats del PDeCAT també han votat a favor dels comptes fruit d’un acord per al traspàs de 232 MEUR a la Generalitat per a Rodalies, així com canvis a la Llei d’Universitats per permetre que les universitats no presencials semipúbliques puguin contractar personal associat en les mateixes condicions que les públiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa