Els Comuns negocien amb l'independentisme evitar seure a l'hemicicle amb el 155

Tenen embastat un acord amb JxCAT, que estaria disposat a traslladar alguns dels seus diputats darrere de Cs, PP i PSC per evitar una fotografia incòmoda per al partit de Domènech
El líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech
El líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech | ACN

A menys de dos dies perquè es conegui la composició de la nova Mesa del Parlament, encara no es coneix el nom que proposarà ERC per representar la segona autoritat del país, com tampoc quina composició tindrà aquesta Mesa, si hi haurà majoria absoluta independentista o si els Comuns i la CUP hi tindran una cadira. El més calent és a l'aigüera, com ho evidencia la marató converses entre els tres partits independentistes i els Comuns, i també de cada grup parlamentari en solitari. Però segons ha pogut saber El Món, un dels acords que està prou embastat és entre els Comuns i JxCAT. I és que el partit de Xavier Domènech ha demanat al bloc independentista aixopluc a l'hemicicle per evitar un Parlament dividit en dos blocs: L'independentista i el del 155. Si es conservessin els llocs tal i com han estat la passada legislatura, Catalunya en Comú Podem apareixeria fotografiada sempre al costat de Cs, PSC i PP. Un fotograma que volen evitar com sigui. Fonts de JxCAT han explicat a aquest diari la seva disponibiitat a traslladar alguns dels seus diputats a l'altra banda de l'hemicicle, darrere de Cs, PP i PSC, per evitar una fotografia incòmoda als diputats de Xavier Domènech, de manera que alguns diputats de JxCAT -podrien ser uns 6- es traslladarien al costat unionista i ocuparien la bancada superior. Alhora, els Comuns recuperarien el lloc que tenia ICV amb Joan Herrera com a portaveu del grup, és a dir, a la dreta i a la part inferior, darrere d'una de les banquetes de Govern, on Domènech tingués via lliure per sortir al faristol. I és que els portaveus dels grups paramentaris sempre s'asseuen al passadís o en un lloc de fàcil sortida.


 

L'hemicicle del Parlament
L'hemicicle del Parlament | Jordi Borràs

 

Fonts dels Comuns han confirmat a El Món que "aquest acord està molt embastat" i que confien que acabi materialitzant-se, perquè "la nostra intenció és afrontar una legislatura de confrontació entre el sobiranisme i el 155, i no ens agradaria sortir a la foto amb ells". De fet, el grup de Xavier Domènech insisteix per aquesta mateixa raó que la seva presència a la Mesa del Parlament donaria estabilitat a la legislatura i permetria ampliar el bloc que rebutja el 155 i defensa les institucions catalanes, "deixant en minoria el 155 i bastint una majoria sobiranista sòlida que pugui avançar sense provocar tensions i sense abocar-nos al a via unilateral, que ja hem vist quins efectes ha tingut", expliquen a El Món fonts del grup parlamentari. 


 

Ara bé, són conscients que "tot és un paquet de negociació", que va molt més enllà de la composició de la Mesa que finalment surti del primer ple de la legislatura. Els Comuns són una peça clau en la investidura de Carles Puigdemont. L'abstenció d'un sol diputat permetria investir Puigdemont en segona votació -suposant que els 5 diputats a l'exili no puguin votar però sí els 3 empresonats-, perquè tindria 65 vots a favor. El bloc unionista en tindria 57, i 7 dels 8 diputats de Catalunya en Comú Podem se sumessin al bloc del 155 es quedaria en 64 no. És a dir, que aquests acords, a banda d'un lloc a la Mesa, també podrien desembocar en una abstenció i en no posar traves per intentar la investidura per delegació en un altre diputat. "Aquest escenari és possible, està sobre la taula, però encara hem de parlar molt del 'per fer què', quin pla de Govern presenta i què vol fer aquesta legislatura l'independentisme", sentencien fonts dels Comuns a El Món. 

Comentaris
Xavi
Els Comuns sempre preocupats de la seva imatge i del marketing i mai del benestar de la gent.
Rajoy avisa Puigdemont que el 155 continuarà en vigor si no va al Parlament per ser investit físicament
Puigdemont : ets un covard !! vine fisicament , no facis el ridicul am el Plasma !! que tu i el Rajoy sou iguals de embusteros y tramposos !!
sometent
No negocieu amb els Comuns per un vot per tal d'investir el President. Que quedin retratats novament amb els del bloc del 155.... Què és això de cedir als xantatges d'en Domènech?....Qùe s'han cregut!....
apa !! a dormir !!
Puigdemont ets un cobarde !!!!
queda clar ??
El 155 continuarà en vigor si el Sr. Puigdemont no va al Parlament per ser investit.
pele y mele ....
Rajoy el Plasma : Puigdemont el Telematico = igualicos !!!
Joel Joal
El gran valor de l.exercit espanyol es apallissar gent innocent i perseguir polítics triats pel poble i diuen q Puigdemont és un covard?
Groc
Rajoy el Plasma ... per voluntat pròpis Puigdemont telemàtic ,,, per assetjament feixista
Als cumúns, els unics
Dons, els cumúns son els unics que tenan santit cumú, dons
Catala emprenyat
No entenc que ara els comuns vulguin seure lluny dels seus amics del 155. Deu ser que ja no esta cosculluela o franco-rabell que si no. Jo no els separaria seria un engany al poble catala. Es amagar-se del que fan .
Rakel
Para lo que les queda en el convento, qué pongan las posaderas donde quieran
Catlong
Un partit que fa de la seva imatge el seu programa electoral. Com pot ser que hagin pogut enredar a persones per que el donessin el seu suport a les urnes? Quan trigarem a esbrinar ( que surti a la llum...) que són un altre 'partit polític' orquestrat i manat des de les forces de l'estat Esp? Vinga va.. feu una mica de feina d'investigació ;).
Cal rumiar.....
No parleu tant malament del Comuns, que han fet una tasca social prou important,...imagineu que la opció Comuns no hi es,..on anirien aquests vots?, doncs a PSC o a C,s, per tant han actuat de fre, o ja tindrìem a la Arrimadas de Presidenta.
Anna Armendares
Domenech i la seva trepa haurien de passar la vergonya de seure amb el bloc del 155. Es mes: al racó i amb orelles de burro. Pero la politica aconsella tenir-los mansos. Ja veurem aviat si valia la pena tractar-los be.

envia el comentari