El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Comuns permeten la tramitació de la llei d’acompanyament dels pressupostos

El Parlament ha donat llum verda a la tramitació de la llei d’acompanyament als pressupostos del Govern del 2022. Tal com ha passat amb la votació de les esmenes a la totalitat als pressupostos, l’abstenció dels comuns ha estat clau perquè la llei de mesures fiscals continuï el tràmit parlamentari i el ple ha rebutjat les esmenes de retorn de PSC, Vox, CUP, Cs i PPC. La norma, aprovada pel Consell Executiu l’11 de novembre, estipula que el 20% de la recaptació de l’impost a les nuclears beneficiï municipis propers. Concreta que un 20% dels ingressos derivats de l’activitat del transport de l’energia elèctrica es destinin al Fons Climàtic, i preveu un full de ruta per internalitzar el servei del 061. En total modifica 60 disposicions legals. El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha demanat als partits “compromís” per tirar endavant la llei d’acompanyament als pressupostos. “De debò creuen que aquest projecte de llei mereix ser retornat al Govern?”, ha qüestionat.

D’aquesta manera, el projecte de llei de mesures fiscals continuarà la tramitació parlamentària, seguint així el recorregut del propi projecte pressupostari. L’acord del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el grup parlamentari d’En Comú Podem ha permès que el Govern salvés aquest primer tràmit dels comptes.

Posteriorment Giró ha detallat algunes de les 64 mesures que inclou la llei d’acompanyament. Pel que fa als aspectes fiscals, ha destacat l’impost que preveu gravar les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. El titular d’Economia ha detallat que el 20% dels diners que es recaptin per la producció d’energia d’origen nuclear es destinaran a un nou fons, que finançarà accions relacionades amb la transició energètica a poblacions properes a centrals nuclears. “No volem que torni a passar el que ha passat amb l’aixecada dels peatges, que ha provocat una caiguda sobtada i important dels ingressos de molts municipis”, ha defensat Giró. Així mateix, la llei també preveu un cànon per l’aigua i l’ampliació en el termini a dos anys de l’impost de successions.

En relació amb les mesures financeres, el conseller d’Economia s’ha compromès a elaborar documents per millorar la transparència del Govern, suprimir la diferència entre els funcionaris de carrera i els interins, i modificar la disposició que obliga l’executiu a presentar un projecte de pressupostos abans del 10 d’octubre de cada any. Giró ha assegurat que aquesta exigència “no s’ha complert mai” i per aquest motiu ha apostat perquè la llei estableixi que els pressupostos s’han de presentar al Parlament “amb marge” perquè entrin en vigor l’any següent.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: teix a novembre 23, 2021 | 11:06
    teix novembre 23, 2021 | 11:06
    La fita de l’aprovació del pressupost en els països en règim democràtic (o suposadament) és un espectacle d’aquells que demanen llogar cadires i, alhora, és la constatació de la no-democràcia real en convertir-se en una estafa, aquí i a la Conxinxina. Pel que es veu, els grups polítics es preocupen pels seus interessos facciosos, per damunt dels de la gent; capaços de canviar de parer i de bàndol en qüestió d’hores, depenent del profit que en puguin treure...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa