Els Comuns volen una Mesa "amb el 155 en minoria i l’independentisme sense majoria"

Catalunya En Comú Podem manté “contactes informals amb JxCAT i ERC” per formar part de la Mesa del Parlament, i deixa clar que no farà casus belli contra la investidura telemàtica
Membres de Catalunya En Comú Podem
Membres de Catalunya En Comú Podem | ACN

JxCAT i ERC han anunciat un acord per tirar endavant la constitució de la Mesa del Parlament, en la qual, com en la legislatura anterior, l'independentisme tindria majoria absoluta amb 4 dels 7 representants dels grups de l'hemicicle. Si es manté el sistema tradicional de votació dels membres -el reglament no parla de proporcionalitat, perquè la votació es fa en urna i és secreta-, però sempre hi ha hagut acord entre les forces perquè encara que una tendència tingui majoria absoluta, cedeixi llocs a altres formacions. En aquest cas, el repartiment inicial que s'havia posat sobre la taula per a la XII legislatura eren 2 membres de JxCAT, 2 d'ERC, 2 de Cs -el partit més votat- i 1 per al PSC. Catalunya En Comú Podem, el PP i la CUP en quedarien fora.


 

Però l'excepcionalitat de la legislatura, amb repressió judicial contra l'independentisme, membres de la Mesa anterior pendents de judici, quatre presos polítics, consellers a l'exili i un president que busca una fórmula que passaria per forçar el reglament per poder ser investit des de Brussel·les, fa que els 8 escons de Catalunya En Comú Podem puguin ser molt necessaris per al bloc republicà. En aquest sentit, JxCAT i ERC no han descartat en cap moment variar la composició de la Mesa del Parlament que tocaria per repartiment del pes dels grups, per sumar la complicitat dels comuns, que aniria més enllà d'una hipotètica abstenció en el debat d'investidura.


Nuet, acompanyat per declarar al TSJC
Nuet, acompanyat per declarar al TSJC | Jordi Borràs

Fonts dels Comuns confirmen a El Món que "no descartem entrar a la Mesa, en absolut", malgrat que JxCAT i ERC hagin anunciat un acord per mantenir la majoria absoluta independentista: "S'han produït converses informals en què els dos partits ens han manifestat el seu interès perquè en formem part, podem aportar estabilitat a la legislatura, la Mesa és una peça clau per poder treballar al Parlament, i estem convençuts que l'independentisme ha entès que forçar el reglament com va fer en l'anterior legislatura no ha estat eficaç. No tanquem la porta, tot i que som conscients que pels 8 escons no ens tocaria, però estem segurs que generaríem estabilitat a la cambra". Ara bé, aquestes fonts insisteixen que "no hem rebut cap oferta formal escrita per debatre, però sí diversos imputs que ens porten a pensar que hi pot haver un acord".


 

Però els Comuns sí que tenen la seva proposta debatuda. L'escenari ideal amb el qual treballen és "una Mesa sobiranista, amb el 155 en minoria i l’independentisme sense majoria", és a dir, una Mesa amb "3 representants de l'independentisme, 1 de Catalunya En Comú Podem, 1 de Cs i un del PSC". Els Comuns creuen que la fórmula, que també ha corregut pels passadissos del Parlament, de tenir una majoria absoluta independentista i un membre dels Comuns, amb 2 de Cs excloent el PSC, o 1 de Cs i 1 del PSC, "generaria una gran tensió entre els unionistes". Per contra, la fórmula proposada pels Comuns, la majoria sobiranista "garantiria l'estabilitat, perquè ja hem demostrat el nostre compromís amb la democràcia i el rigor en el treball", conclouen fonts dels Comuns a aquest diari. 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'acte de campanya de JxCAT
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'acte de campanya de JxCAT | Jordi Borràs

 

No impediran una investidura telemàtica

 

I si l'indepenentisme té majoria absoluta i ofereix igualment un lloc als Comuns, el rebutjaran? "Encara no hem debatut aquest escenari, perquè apostem per deixar en minoria el 155 i treballar per l'estabilitat, que necessitarem més enllà del dia 17, i que en tot cas, està condicionada per saber quin programa de Govern hi haurà i què es vol fer en aquesta legislatura", assenyalen a El Món fonts parlamentàries de Catalunya En Comú Podem. Sobre la possible investidura de Carles Puigdemont, remarquen que "la fórmula telemàtica no la podem compartir", però també deixen clar que "no bloquejarem aquesta possibilitat ni en farem casus belli, però esperem que JxCAT i ERC acceptin els consells dels lletats del Parlament, que s'hauran de pronunciar sobre si el reglament de la cambra ho permet o no".  

Comentaris
Marduix
Putiramonetisme (espanyolisme vergonyant), així us va
Ramon
En condicions normals, majoria absoluta parlamentària implica majoria també en la mesa. No hi hagut contraexemple ni aquí ni a Espanya. Ja només faltaria que ens saltéssim la norma estant en condicions tan extremes en contra.
Fades larismes
La mesa del putarramonisme monàrquic que ells representen
Boira
I jo vull la lluna!
Roger Pty
Està clar que estan amb el règim franquista borbònic, a més de mentiders, és que potser són uns covards?
i jo la hisenda vasca !!!
Com tenim el tema de l'Hisenda Catalana ?? els VASCOS tenen el 100x100 dels impostos i aqui el mes calent esta a l'aiguera ! ja am comentareu .
ACLARIMENT
Ramon En condicions normals, majoria absoluta parlamentària implica majoria també en la mesa. No hi hagut contraexemple ni aquí ni a Espanya. Ja només faltaria que ens saltéssim LES LLEIS DELS DIES 6 I 7 DE SEPTEMBRE la norma estant en condicions tan extremes en contra.
Alliberament nacional
De l'esquerra espanyolista, disfressada "d'equidistància", que n'esperàveu? "L'equidistància" espanyolista és la distància zero a l'espanyolisme. Prefereixen abans una Espanya borbònica, corrupta, amb els poders legislatiu, executiu i judicial barrejats, arrossegant el franquisme enquistat... que el dret efectiu a l'autodeterminació de les nacions. Encara hi ha qui en dubta?
Els polítics independentistes deuen estar de broma. No s'entén que després que els hem donat una victòria a les urnes en condicions tan difícils ara vulguin fer entrar l'enemic fins al menjador de casa. Donar un membre de la mesa als comuns es fer perillar la legislatura, sempre, en tot allò fonamental, s'alinearan amb l'unionisme. No els va quedar clar la legislatura passada? Ja tenim prou malament les coses com per no jugar els nostres trumfos. Amb el nostre vot no es juga.
Gebre
Tomayaaa a vere qui la diu més grossa!!!!
Ringo
........ i dos ous durs !
Aiiiiiiii
però que apretadet que tenen el cul
Elisa
i jo vull la lluna en un cove..
xup
va anim, digueu mes tonteries, acabare-ho com el PP, ni grup parlamentari tindreu
Domènch planifica
deixar el càrrec a Madrid. Té una altra lectura això?
Ramon
M'hauràs d'aclarir l'aclariment. Potser estic espès però no el pesco.
LSO
Así les va!! Acabarán desapareciendo, no saben ya donde meterse.Izquierda izquierda, derecha derecha, delante detrás un dos tres. Pobrecitos están perdidos.
Sisco
Aquest any nou continuo amb el mateix, TRAÏDORS
Paco
Izquierda izquierda , derecha, derecha , palante patrás ...1 2 3

envia el comentari