Els Comuns agafen volada a l’espera de la resposta a la CUP

Continua la negociació a contra-rellotge per superar l’embat de l’esmena a la totalitat dels primers pressupostos de Pere Aragonès com a president. Aquest dijous, el Parlament ha estat l’escenari central de les converses, passadissos, trobades i telefonades. Les reunions entre Govern i els Comuns i la CUP ha obligat a Junts a treure el Sant Cristo Gros, i a la cambra catalana, s’hi han deixat veure els expresos polítics Jordi Turull i Jordi Sànchez. Cupaires i Comuns han vits l’oportunitat de fer pinça i treure rèdit de la negociació, el conseller Jaume Giró manté el mantra que el seu “mal no vol soroll” i ERC comença a tenir somnis humits amb la possibilitat de veure complert el seu desig electoral, frustrat a la investidura, la famosa “via àmplia”. Ara es resta a l’espera que els cupaires analitzin el document de retorn del Govern i els Comuns també valorin la seva. De fet, els de Jèssica Albiach han agafat volada en una negociació on semblava que ningú els hi esperava.

El matí ha començat amb la reunió compromesa entre Govern i els comuns. En principi, una reunió tècnica entre Jordi Cabrafiga, el número dos de Giró, i Marc Ramentol, Director general de Coordinació Interdepartamental que penja de Presidència amb Joan Carles Gallego i Susana Segovia. Era la continuïtat tècnica de la trobada d’ahir entre Jéssica Albiach, David Cid i el mateix Gallego amb el president Aragonès. Abans de la reunió, Giró ha enraonat per telèfon amb Jèssica Albiach.

Els Comuns han anat amb una agenda clara: invertir 1.500 MEUR en cinc anys per a desplegar la Llei de Barris Verds i 600 MEUR en quatre anys per posar en funcionament noves línies de trens-tram. També exigeixen un dentista públic -per a aquesta proposta, que el Parlament ja havia aprovat, demanen 300 MEUR-, un psicòleg públic i la reindustrialització de Catalunya. En aquesta darrera matèria, denuncien que els comptes aprovats destinen més del triple a Turisme que a Indústria; lamenten la partida destinada a Hard Rock i reclamen “redreçar-ho”. Després de dues hores i mitja de reunió, les dues parts s’han compromès a continuar negociant i han remarcat les “bones sensacions de la trobada”. Els comuns veuen també l’oportunitat per bastir una estratègia amb els cupaires per tal que junts retiri l’esmena de la llei antidesnonaments que compensa els grans tenidors. Una maniobra col·lateral en veure una escletxa d’oportunitat.

Pla obert dels diputats de la CUP-NCG Eulàlia Reguant, Carles Riera i Montserrat Vinyets sortint dels despatxos d’ERC i Junts al Parlament el 18 de novembre del 2021. Horitzontal.

Després de la trobada del matí, Giró ha marxat cap a Lleida i ha deixat en mans del seu equip la preparació a la respostes de les peticions de la CUP. El famós “retorn” a les propostes que els cupaires van lliurar ahir al conseller l’equip negociador de la CUP. Així Eulàlia Reguant, Dolors Sabater, Montserrat Vinyets i Carles Riera, s’ha reunit amb membres de JxCat als despatxos d’aquest grup parlamentari. ERC no hi era ni cap conseller.Junts no s’hi ha posat per poc i ha portat tot el ferro de la formació: Albert Batet, Elsa Artadi, Josep Rius i també Jordi Sànchez i Jordi Turull. “Ho hem d’intentar fins darrer moment possible acord”, apunten a El Món fonts de la trobada. “La millor predisposició per part nostre”, afegien des de Junts per Catalunya a aquest diari. “Hi ha marge”, asseguren. A banda, de tot això, un detall que no ha passat per alt és que tot l’equip de comunicació de Govern i Presidència estava reunit en una sala al Parlament.

Després d’un dia intens, el conseller Giró, s’ha mostrat convençut que fins dilluns tant el Govern com l’oposició tindran “la responsabilitat de país de trobar la majoria necessària per tirar endavant els pressupostos pensant amb l’interès del país i no amb objectius de curt termini partidistes”. Tot i això, Giró ha defugit donar detalls sobre les converses que manté l’executiu amb altres formacions perquè considera que “el soroll mai ajuda en les negociacions”. “Molta feina i poca fressa”, indiquen des del seu equip. “Crec que tots hem de ser responsables i que els ciutadans esperen del Govern i de l’oposició la responsabilitat adequada i ara és un moment prou important perquè tots siguem prudents”, ha assenyalat durant la presentació a Lleida dels comptes per a l’any vinent.

Pla obert del president de JxCat al Parlament, Albert Batet, parlant amb Sergi Sabrià, cap de l’Oficina del President, als passadissos del Parlament el 18 de novembre del 2021. Horitzontal.

Comentaris

  rd Novembre 19, 2021 | 11:12
  fora comunspudents, fora la truja colaua
  Masclo-feminista Novembre 19, 2021 | 13:05
  Estimat amic Quico, NO SIGUIS MASCLISTA, i parla dels comuns i també de les COMUNES.
  Sofia Novembre 19, 2021 | 14:50
  Ara que se sap que aquests "es tapen el nas" i s'emmotllen a qualsevol corrupció, la seva qualitat ètica i pretesa "moralina" de referència, ha baixat tots els punts. Però això a Erc li importa un rave potser, fins i tot, encara els va bé.

Nou comentari