Els Comuns acusen ERC de no haver millorat la sanitat pública en cinc anys

Aragonès els reclama ajuda perquè l’Estat garanteixi els recursos necessaris per blindar el sistema sanitari català

El vicepresident amb funcions de president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha respost en el marc de la sessió de control al Govern, la primera sense el president Torra, a les preguntes de l’oposició sobre si l’executiu pensa blindar el sistema sanitari català després que la pandèmia hagi posat en evidència les mancances del sistema. Aragonès ha anunciat una nova ampliació de pressupost per a la sanitat de 200 milions d’euros –respecte als comptes aprovats el febrer del 2020- i ha recordat que la consellera de Salut, Alba Vergés, ja va fer una crida a un pacte polític entre les forces per una sanitat pública i universal.

La diputada dels Comuns Jèssica Albiach ha fet una crida a la “cooperació intel·ligent”, recriminant a l’independentisme que sovint es negui a pactar amb altres forces. “Volem sumar”, ha insistit Aragonès. Però Albiach ha posat en qüestió que els republicans hagin fet avançar el sistema sanitari públic que el govern d’Artur Mas “va retallar”. “Vostès, ERC que tenen a les seves mans la conselleria de Salut des del 2015, i no han capgirat aquesta situació. Ara vostès parlen de transformar i blindar la sanitat pública, i ho celebrem, però hem de fer un pacte nacional per la Salut que eviti i prohibeixi per llei les retallades, que l’atenció primària ha d’estar al centre del sistema, amb una inversió del 7% del PIB”.

Aragonès ha rebatut algunes de les xifres presentades pels Comuns, que l’acusen de posar com a excusa la falta de recursos: “Que no hi hagi retallades per llei, estic d’acord, però que hi hagi recursos. I repassem els números, de cara al 2021 se’ns ha comunicat que no hi haurà fons Covid i que ho substitueixen per dèficit. Però demanem que aquests recursos no siguin per crèdits sinó per transferència, i compto amb la seva complicitat, perquè són al govern espanyol, perquè no els haguem de tornar d’aquí a 10 anys”.

Nou comentari