El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Desori en el primer judici pels negocis de Villarejo
  • CA

El primer judici pels negocis i les extorsions del comissari jubilat de la policia espanyola José Manuel Villarejo s’ha ajornat fins al 15 de novembre, només de començar aquest dimecres al matí i enmig d’un gran desori. Tanmateix, continuen les qüestions prèvies com estaven programades. La decisió de l’ajornament ha deixat perplexes la munió d’advocats defensors i acusadors que s’han unit en una triple causa on el comissari s’hi juga 109 anys de presó. La vista, que avui s’encetava a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares, amb una trentena d’encausats, per tres peces separades de la trama Tàndem –Land, Iron i Pintor–, ja s’ha entrebancat. L’enrenou ha esclatat quan diversos advocats han demanat la paraula per retreure que no havien tingut accés al rotllo de sala, l’expedient judicial, tot i que havien detectat “3.000 esdeveniments nous”, com oficis i atestats policials. A més, hi ha hagut conformitats amb alguns dels encausats als quals la resta de defenses no han tingut accés als motius ni als arguments, una situació que asseguren que genera “indefensió”. La sessió s’ha aturat dues vegades.

La troca s’ha començat a embolicar quan l’advocat del comissari ja jubilat i principal processat, José Antonio García Cabrera, que ha demanat la suspensió perquè s’ha trobat amb informes policials nous aportats, no ha pogut consultar electrònicament la totalitat de les agendes del seu client –que han servit per construir l’acusació i només ha pogut consultar físicament a la seu judicial. “No podem preparar la defensa amb les parts escollides per la divisió d’Afers Interns”, ha al·legat. La presidenta del tribunal, però, Angela Murillo, després que els magistrats s’hagin retirat a deliberar ha decidit ajornar la vista al mes de novembre, però no pels motius de la prova, sinó per la coincidència d’altres judicis al·legada per altres advocats, com el cas d’un lletrat que té la vista al Regne Unit en defensa de Julien Assange, el cas d’Aitor Martínez, advocat d’un dels altres principals implicats, el comissari Enrique García Castaño, ex mà dreta de Villarejo.

La vista ja ha començat amb un retard de 50 minuts per tal de col·locar totes les parts a la sala de vistes número 2. De fet, el dia d’avui i la tarda de demà estaven previst les qüestions prèvies, un tràmit processal per tal que les parts puguin al·legar mancances del procés d’instrucció o judicial. Però, abans d’entrar-hi, ha començat la gresca amb les peticions de suspensió argüint indefensió i futures nul·litats si es procedia a encetar el judici sense que les parts tinguessin accés al rotllo de sala. L’atabalament ha fet saltar com una molla el ministeri fiscal, que s’ha oposat a la suspensió tot assegurant que els documents als quals no havien tingut accés no generaven cap indefensió. Per la seva banda, l’acusació popular de Podemos s’ha oposat a la suspensió per aquests motius i ha mostrat conformitat a suspendre, com han demanat els advocats que tenien coincidència amb un altre judici. El tribunal ha hagut de retirar-se a deliberar per acordar posposar la vista efectiva fins al 15 de novembre –estava prevista per al dia 3– i celebrar tanmateix les qüestions prèvies aquest dimecres i dijous.

Per altra banda, en declaracions als mitjans abans d’accedir al judici, Villarejo ha negat que tingui cap ganes d’arribar a un acord amb la fiscalia, com han fet altres imputats. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat en la independència dels jutges i fiscals “malgrat les pressions” que, segons li “consta”, han rebut. “Espero que no sigui, diguem-ne, una justícia folklòrica, seria com un linxament com a l’oest”, ha opinat. De fet, s’ha autodefinit com un “subjecte molest” per a Espanya fins al punt que pot ser hi hagi gent que tracti d’aniquilar-lo. El comissari jubilat també ha negat que utilitzés mitjans policials per dur a terme els diversos encàrrecs que va rebre a través de CENYT, el seu grup empresarial. “En absolut. Això ja és motiu del judici”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa