El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un comissari del CNP assegura que els col·legis van tancar perquè els directors eren unionistes
  • CA

Ni acció policial prèvia ni ximpleries. Els 239 col·legis que no van obrir el Primer d’Octubre no ho van fer a causa dels requeriments dels Mossos com sostè la defensa del Major Josep Lluís Trapero. De fet, van tancar perquè els directors estaven contra el referèndum o bé perquè van fer cas a la carta que el delegat del govern Enric Millo els va enviar advertint d’una desobediència.

 

Aquesta és la tesi que ha sostingut aquest matí al judici a la cúpula d’Interior, el comissari principal del Cos Nacional de Policia, Juan Manuel Quintela, que durant el 2017 era el cap de la Brigada Provincial d’Informació a Barcelona. Un argument pensat per menystenir l’acció dels Mossos per evitar el referèndum i argüir la connivència del cos amb el procés.

 

Quintela ha explicat a preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo que és evident que a Catalunya hi ha una part molt important de la població que està a favor de la independència. Ara bé, n’hi ha una altra que no. I, en aquest sentit, ha opinat que els directors de les escoles que ja no van obrir o que van tancar després de la visita del binomi ho van fer perquè el director no estava a favor del referèndum. També ha apuntat que potser algune sno van obrir en rebre la carta d’Enric Millo, aleshores delegat del govern espanyol amb què va advertir que es podria incòrrer en un delicte de desobediència.

 

La idea de Quintela, més reposat que a la sev declaració al Tribunal Suprem, era rebaixar la importància del tancament de centres de votació per part dels Mossos. Una xifra que escama, atès que a banda de les 239 que no van obrir després de la visita i l’advertència dels Mossos,les unitats d’ARRO van tancar 110 escoles i 24 de les de Seguretat Ciutadana durant el mateix Primer d’Octubre. Una xifra que contrasta amb les 102 que van tancar les unitats antiavalots del CNP i la Guàrdia Civil que comptàvem amb 6.000 efectius.

Com al Suprem, però light

La resta de la declaració ha estat una còpia light de la narrada al Suprem en el judici del procés. Ha destacat però la desimboltura amb què ha explicat els seus informes a la fiscalia. De fet, el testimoni ha decidit quan acabava la seva declaració. Més que un testimoni ha estat una pericial d’intel·ligència.

A més, ha aportat glosses i comentaris als papers confidencials dels Mossos que va requisar a la incineradora. També ha incidit en quatre seguiments registrats entre Mossos i CNP. Ara bé, no ha quedat clar si aquests ‘seguiments’ van ser mutus. en ca moment ha pronunciat les paraules Major o Trapero. El comissari testificarà a les defenses dilluns, la presidenta del Tribunal Concepción Espejel, ha suspès la vista fins dilluns. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa