El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Colau tornaria a guanyar les eleccions a Barcelona, segons el baròmetre municipal
  • CA

 

Barcelona en Comú tornaria a guanyar les eleccions a la capital catalana amb un 16,2% dels vots, seguida d’ERC amb un 12,4%. Ho recull el baròmetre municipal presentat aquest dilluns, el qual constata que els republicans perden la primera posició obtinguda al sondeig del mes de desembre. En concret, el partit d’Alfred Bosch perd quatre punts respecte l’últim baròmetre, mentre que la formació d’Ada Colau passa del 16,3% al 16,2%. Pel que fa a la resta de forces, el tercer partit més votat si ara se celebressin eleccions seria el PSC, amb un 6,1% dels vots (-3,2%), seguit del PDeCAT amb el 5,6% (-0,2%) i de Ciutadans amb el 5,2% (-1,2%). Finalment, la CUP manté el 3,6% de la intenció de vot ja assolit al darrer baròmetre i el PP obté un 0,6% (-0,4%), mentre que un 35% dels veïns afirma que no sabria a qui votar si ara es celebressin eleccions. D’altra banda, el sondeig recull que un 55% dels barcelonins creu que la gestió d’Ada Colau al capdavant de l’ajuntament és bona o molt bona.

 

La valoració que els veïns atorguen a la gestió del govern municipal és la més elevada des del 2002, i suposa un 3,4% més que el baròmetre del mes de desembre. El portaveu del govern i primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha celebrat els resultats respecte la intenció de vot i sobre l’aval a la gestió municipal assegurant que constaten que BComú és una força política “creïble i sòlida”. “Com està passant a altres ciutats del canvi, es veu com els nous ajuntaments han demostrat que es podia governar de forma eficient, i la ciutadania ho valora de manera molt clara”, ha assegurat.

Pisarello ha contraposat els resultats positius de Colau al descens d’Esquerra i Ciutadans, afirmant que “la ciutadania no premia a aquells que polaritzen el debat polític”. A parer del primer tinent d’alcaldia, les formacions polítiques que s’han posicionat clarament a favor o en contra de la independència de Catalunya han estat implícitament penalitzades pels veïns de la ciutat. “El baròmetre demostra que hi ha forces polítiques que no són convincents per a la ciutadania”, ha afegit, vanagloriant-se del fet que BComú sí que ha mantingut el percentatge d’intenció de vot en comparació al desembre.

 

Pel que fa al 35% de veïns que afirmen que no sabrien quin partit votar si ara se celebressin eleccions, Pisarello també ho ha atribuït a les conseqüències de la política nacional. Així, ha senyalat que “la ciutadania considera que és important arribar a una solució [sobre Catalunya i Espanya], però no hi ha cap prova empírica que digui que aquell que ofereix solucions polaritzant, acabi sent premiat”. Al mateix temps, també ha apuntat que part del percentatge d’indecisos correspon al fet que el sondeig es va fer entre el 4 i el 15 de juny –just després de la presa de possessió del nou govern de la Generalitat i del canvi a l’executiu espanyol-.

Colau i Trias, els més coneguts i valorats

 

Pel que fa a la puntuació dels líders polítics municipals, Ada Colau (BComú) i Xavier Trias (PDeCAT) se situen com els més ben valorats, tots dos amb una nota del 5,4. Els segueix el republicà Alfred Bosch amb un 5,3, mentre que Jaume Collboni (PSC) obté un 5. Al seu torn, els veïns suspenen Maria José Lecha (CUP) amb un 4,6, Carina Mejías (Cs) amb un 3,1 i Alberto Fernández Díaz (PP) amb un 2,7.

 

Finalment, en relació a la popularitat dels caps de llista dels grups municipals, a Ada Colau la coneixen el 97,5% dels enquestats, seguida de Xavier Trias, amb un 90,4% de popularitat entre els veïns. Al seu torn, a Alberto Fernández Díaz el coneixen un 73,9% dels barcelonins, mentre que a Alfred Bosch i Jaume Collboni els identifiquen aproximadament la meitat dels enquestats (52,9% i 51,7%, respectivament). En canvi, a Carina Mejías la coneixen un 27,1% dels consultats, i a Maria José Lecha només un 14,6%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa