El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Colau: “Som més a Catalunya i a Espanya els que volem diàleg”
  • CA

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha rodejat aquest diumenge d’una àmplia representació d’uns 400 alcaldes de tot Catalunya en un acte a les portes del judici de l’1-O organitzat conjuntament al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) on l’alcaldessa ha fet una defensa del diàleg perquè “som més a Catalunya i a Espanya els que volem diàleg”. Al final de l’acte, Colau ha fet un incís per precisar que l’acte fos “independentista” i l’ha emmarcat en al defensa dels drets fonamentals. Tot i així després de fer aquesta precisió els alcaldes han començat a cridar “Independència” mentre que fins aleshores havien estat reclamant “llibertat”.

 

Colau ha aprofitat l’acte per enviar un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, advertint-lo que “el diàleg entre els que pensen diferent és sempre el camí”. En aquests moments, Colau considera que l’inici del judici significa el “fracàs” de la política i ha advertit que “Catalunya no s’ho pot permetre, ni tampoc Espanya”.

 

L’alcaldessa ha recordat les accions amb les quals l’Ajuntament de Barcelona ha pres partit en la defensa dels drets fonamentals en l’actual conflicte i ha celebrat la transversalitat de l’acte d’aquest diumenge. “Ens hem reunit una representació transversal i àmplia del món municipalista català —ha dit Colau—, transversal pel que fa a territoris, colors polítics i posicionaments en la qüestió nacional”. L’alcaldessa ha defensat que “el futur de Catalunya i qualsevol país s’ha de construir sobre la defensa dels drets fonamentals” i ha rebutjat de ple el judici: “Mai hauríem d’haver arribat fins aquí”.

 

Per un “judici just”

 

Després de la intervenció de Colau, un grup de sis alcaldes han fet lectura del manifest de l’acte. El text reclama un judici just i imparcial, l’alliberament immediat de totes les persones encausades perquè puguin assistir en llibertat al judici i el respecte als drets fonamentals com són el dret de reunió i manifestació, participació política i llibertat d’expressió i d’informació.

 

El text mostra el suport dels alcaldes reunits al Saló de Cent a tots els encausats “perseguits amb acusacions infundades”, defensa que posar unes “no és cap delicte”, evidencien que “cal un solució política i democràtica” al conflicte i des del món local adopten el compromís d’enfortir les garanties per assegurar l’exercici dels drets i llibertats de la ciutadania i “el dret a decidir lliurement el nostre futur”.

 

El manifest es clou fent una crida “als catalans i als ciutadans del conjunt de l’Estat” per respondre “d’una manera pacífica i ferma en defensa dels valors democràtics amenaçats i l’exercici dels drets fonamentals”.

 

L’acte ha comptat amb la intervenció de la parella de Quim Forn, Laura Masvidal, que ha aplaudit la celebració de l’acte  perquè ha aconseguit sumar sensibilitats. “La unitat entre els defensors de la llibertat i la justícia s’ha fet imprescindible, l’Estat no vol que siguem, tanmateix som”, ha afegit Masvidal. Al mateix temps ha defensat el diàleg i ha dit que si el neguen és perquè “ens volen silenciats”. Els familiars viatjaran dilluns a Madrid per acompanyar els presos polítics. Masvidal ha avançat que afronten el moment amb “serenor” per defensar “el que és just amb la voluntat de no renunciar a res”.

 

El president de l’ACM, David Saldoni, ha tancat l’acte mostrant tot el suport als familiars dels presos polítics. Saldoni ha dit que “estem a les portes d’un moment greu pel nostre país” i ha denunciat que el judici “ens vol jutjar a tots” perquè “vol convertir la llibertat de decidir en rebel·lió i sedició”. “Per això el món local no podia restar quiet”, ha sentenciat. Saldoni ha criticat la manifestació espanyolista d’aquest diumenge a Madrid i ha defensat el diàleg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa