El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ni CNP ni Guàrdia Civil han obert cap expedient als seus antiavalots en 20 anys
  • CA

Ni pel cas Roger Español, ni per les actuacions contra les protestes per la sentència del Procés feta pública avui fa un any –que van causar múltiples lesions, incloses pèrdues d’ulls per bales de goma–, ni tan sols pel cas de Laguna Guzmán, pel qual la justícia europea va condemnar Espanya la setmana passada per ús de la “violència policial injustificada” en una manifestació a Valladolid el 2014. Cap expedient intern obert en els darrers vint anys per ús indegut del material antiavalots o per les pilotes de goma als membres de la Unitat d’Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia ni als Grups de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil, les unitats d’ordre públic d’aquests cossos. Unes dades que contrasten amb la cinquantena d’agents que els Mossos han investigat només arran de les protestes per la sentència del Procés d’ara fa un any.

Així ho certifica el ministeri de l’Interior espanyol a través d’un informe parlamentari lliurat al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu. El diputat abertzale demanava les dades del número d’agents sancionats de la policia espanyola i l’institut armat per l’ús indegut del material antiavalot en els darrers vint anys. Demanava les xifres per cos, provincia i data. La resposta concloent: “Pel que fa al número d’expedients oberts per l’ús indegut de material de defensa personal i pilotes de goma, val a dir que introduits els paràmetres i variables de recerca de les qüestions sol·licitades a les bases de dades, no consten dades al respecte”.

Part de la resposta del ministeri de l'Interior on es reconeix al diputat Iñarritu que no es tenen dades d'expedients oberts a antiavalots

Part de la resposta del ministeri de l’Interior on es reconeix al diputat Iñarritu que no es tenen dades d’expedients oberts a antiavalots

Dos manuals i cap expedient

Tot i això, la mateixa reposta parlamentària afegeix que l’ús del material i de la defensa està sotmès, en el cas de la policia espanyola, a la circular de la Direcció Adjunta del Cos Nacional de Policia del 6 de setembre del 2013, i pel que fa als Grups de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil està regulat a través del manual d’intervenció operativa del cos. “En aquests documents”, continua la resposta, “ s’estableix que aquests instruments -material antiavalot com la defensa- només s’usaran davant d’una agressió o com a ajuda en la reducció d’una persona violenta o agressiva”. Ara bé, adverteix que malgrat es donin situacions com aquestes s’haurà d’utilitzar tenint present els “principis d’oportunitat, proporcionalitat i congruència” i “evitant en tot cas, el cops sobre el cap, així com el seu ús directe de dalt a baix”.

De tota manera, el ministeri assevera que “quan es constata de manera fefaent un ús irregular del material antiavalots” s’adopten mesures de conformitat a la llei orgànica 4/2010 de 20 de maig de règim disciplinari del CNP i de la llei orgànica 12/2007 de 22 d’octubre del règim disciplinari de la Guàrdia Civil. Ara bé, la “constatació fefaent” no s’hauria donat fins ara perquè el mateix ministeri afirma que “no té cap dada d’expedients oberts”.

Els Mossos i la gran auditoria

Aquesta manca de dades contrasta amb la que ofereixen avui dia els Mossos. La policia catalana, tot i que en moltes ocasions no ha estat un exemple de transparència en els darrers anys, sí que ha explicat que “continuen les investigacions internes”. El cos detalla que només per les protestes del Procés ja s’han fet 34 investigacions que impliquen 50 agents que van participar en el dispositiu per les protestes. El 50% d’aquestes perquisicions estan judicialitzades i les altres 17 s’investiguen internament.

D’aquestes, la Divisió d’Avaluació de Serveis n’ha passat 9 a la Divisió d’Afers Interns. D’aquests expedients, dos han estat arxivats, una ha acabat amb suspensió de sou i fein i sis encara obertes pero sense cap mesura cautelar per apartar els mossos de l’àrea d’ordre públic. De tota manera, agents d’Afers Interns asseguren a El Món que continuen les investigacions a mida que apareixen imatges d’actuacions policials durant les protestes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa