Clatellada judicial a la fiscalia en el cas de l’arrencada de llaços grocs

Absolt un home jutjat a Girona sota l'acusació de delicte d'odi per haver fet públic que un veí de l'Estartit arrencava els símbols independentistes

Un jutjat ha absolt un home que s’enfrontava a 3 anys de presó acusat d’un delicte d’incitació a l’odi. Segons la sentència, el processat va penjar a Facebook un vídeo on apareixia el denunciant arrancant llaços grocs a Viladamat (Alt Empordà) el 19 de febrer del 2018, l’identificava pel nom i deia que vivia a l’Estartit (Baix Empordà). La fiscalia considerava que això havia provocat que apareguessin pintades a casa del denunciant. La sentència conclou que la publicació “no té entitat suficient” per ser “una conducta que generi o fomenti un clima d’hostilitat, odi o discriminació” i afegeix, a més, que “les persones contràries a la independència de Catalunya tampoc mereixen la consideració de ser un col•lectiu especialment vulnerable”.

El cas que ara el jutjat penal 2 de Girona ha sentenciat es remunta al 21 de febrer del 2018. Aquell dia, l’acusat va publicar un vídeo en un grup de Facebook anomenat ‘L’Ull de Torroella de Montgrí/L’Estartit’ i que tenia uns 1.400 seguidors. A les imatges, gravades dos dies abans, s’hi veia el veí de l’Estartit arrencant llaços grocs dels fanals de Viladamat.

L’encausat va acompanyar el vídeo d’un comentari on identificava el veí amb noms i cognoms, hi enllaçava el seu perfil de Facebook i deia que també l’havien vist arrencant llaços a l’Estartit. Hores després que sortís publicat aquest comentari, segons recull la sentència, “persones desconegudes” van fer pintades amb esprai de color groc a casa del veí (entre d’altres, a la façana i a les portes del garatge). Dies més tard, en concret la matinada del 12 al 13 de març del 2018, més “desconeguts” van fer noves pintades a la casa del veí de l’Estartit. Van fer gargots amb esprai de color groc, van dibuixar llaços i van escriure ‘PIM PAM PUM’.

La fiscalia sostenia que les pintades eren “conseqüència directa” de la publicació del vídeo i l’acusava d’un delicte d’incitació a l’odi pel qual demanava 3 anys de presó i multa de 3.600 euros. La defensa, encapçalada per la lletrada Montserrat Vinyets, demanava l’absolució.

La titular del penal 2, la magistrada Mercedes Alcázar, conclou que difondre el vídeo “no deriva en una qualificació com la realitzada pel ministeri fiscal”. I apunta que “la simple publicació no té suficient entitat com per entendre-la com una conducta que, per la seva naturalesa, generi o fomenti un clima d’hostilitat, odi o discriminació contra un col•lectiu protegit”. La sentència argumenta que “les persones contràries a la independència de Catalunya tampoc mereixen la consideració de ser un col•lectiu especialment vulnerable” i la magistrada també recorda que el denunciant havia fet pública la seva ideologia quan es va presentar a les llistes d’un partit unionista.

Aquí, la sentència recull que el delicte d’incitació a l’odi se circumscriu exclusivament a “aquelles accions que afectin a membres de grups vulnerables, fragilitzats o no dominants“: “Només ha d’existir sanció quan les conductes de l’autor del delicte puguin ser expansives als demés membres del col•lectiu víctima”. Amb aquests arguments, el jutjat resol absoldre el processat perquè “no ha quedat acreditat” que la publicació que va fer al Facebook “incités a la discriminació, atemorís algun grup vulnerable o provoqués que es fessin les pintades i desperfectes a la seva propietat”.

Absolt d’amenaces lleus

La fiscalia també acusava un directiu de l’Uni Girona d’un delicte lleu d’amenaces per haver trucat el denunciant l’endemà de la publicació del vídeo. Segons la sentència, el veí de l’Estartit va rebre la trucada cap a quarts de quatre de la tarda i, quan va despenjar, a l’altra banda una veu masculina li va dir: “Si no puc venir, ja vindran els meus amics a saludar-te efusivament”.

Per aquests fets, s’enfrontava a una multa de 900 euros. L’encausat no va anar al judici però la llei preveu que se’l pugui jutjar en absència perquè la pena era inferior a 2 anys de presó. El ministeri públic també volia que els dos acusats indemnitzessin el veí de l’Estartit amb 1.568,15 euros (pel cost d’esborrar les pintades).

“El contingut de la trucada no compleix, tampoc, els elements del tipus penal pel qual se l’acusat”, argüeix la sentència que sosté que anar a saludar “efusivament” algú “no està anunciant la comissió de cap mal contra la persona o béns del denunciant o de la seva família, ni directa ni indirectament”. “Per tot allò exposat, procedeix l’absolució dels dos acusat en no quedar acreditat els elements dels tipus penals pels quals estaven acusats”, conclou la sentència. La resolució no és ferma i es pot recórrer a l’Audiència de Girona.

El directiu de l’Uni Girona ha fet una piulada anunciant l’absolució i agraïnt la feina a la seva lletrada: “Torno a Twitter per dir-vos que ens han absolt de la demanda que ens va presentar el feixista (i aquí afegeix el nom del denunciant). Moltes gràcies a l’advocada Montserrat Vinyets per tot i per la paciència”

Comentaris

  Al dr Phil-i-polles willis 09/04/2021 1:12 pm
  No t'amoinis. A tu no et pintaran res. Ni penses ni ets ningú. Només un gra al cul.
  Gonzalo 09/04/2021 12:45 pm
  Vaya.... Cuando una sentencia no os es favorable, es todo represión... Cuando es favorable a vosotros, es una colleja y de las buenas... Coherència laZinaZi a tope!!!!!!!
  Doctor Strangelove 09/04/2021 9:33 am
  Al final ens pintaran una creu a casa als que pensem. En fi, algú a posar fi a tota aquesta dèria mental col·lectiva. Doc.
   Ricard 09/04/2021 3:23 pm
   Et pinten la casa? Pobret. Doncs a mi em foten els calés, no em deixen votar i qualsevol policia (si, un suposat servidor públic) a la practica em pot denunciar falsament si parlo en català. Et pinten la porta? Pobret. Jo de tu faria un pensament. Hi ha països indesitjables, oi?
   Al dr Phil-i-polles willis 09/04/2021 1:10 pm
   No t'amoinis. A tu no et pintaran res. Ni penses ni ets ningú. Només un gra al cul.
  Lacitos 09/04/2021 9:32 am
  La guerra de los lacets grocs... Una épica de combates por la freedom... Patético y ridiculo...
   Pep 09/04/2021 4:55 pm
   "lacets" no. Llacets. Inútil, ignorante y dice que no sabe.
   Tu sí que en saps de combats èpics: 09/04/2021 11:44 am
   l'empresa impossible per saber qui és ton pare!
  Ricard 09/04/2021 9:21 am
  El delicte d'odi clar és quan un funcionari discrimina un català per parlar la seva llengua sabent que l'agressor quedarà impune. Som minoria nacional perseguida per dotzenes de funcionaris cada any. I l'Estat no fa res i ho saben. Delicte d'odi amb agradant per la seva condició de funcionari al servei de TOTS.
  Ton 09/04/2021 9:18 am
  Menys mal que de tant en tant hi ha una Jutge que toca de peus a terra.
  Ex-independentista 09/04/2021 8:52 am
  Jo, després de portar el llaç grog a la solapa i lluir-lo a la façana de casa, els he retirats tots dos. He deixat de creure en la independència de la meva Patria; amb els polítics que tenim poca cosa hi pot fer la voluntat i decisió del Poble
   Ricard 09/04/2021 1:33 pm
   Torna l'annexionista intentant despistar. MENTIDER FANATIC CASTELLA. NO CREUS EN ELS CATALANS.

Nou comentari