El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ciutadans, contra l’exposició sobre l’1-O a Brussel·les
  • CA

 

Els eurodiputats Teresa Giménez Barbat i Javier Nart acusen l’església Saint-Jean-Baptiste au Béguinage, a Brussel·les, de situar-se “al costat del secessionisme” per acollir l’exposició “55 urnes per la llibertat”. Segons un comunicat de Ciutadans, els dos membres del Parlament Europeu han demanat “explicacions” per carta a Claude Castiau, degà de l’església que acull des del 15 de juny una mostra artística amb urnes del referèndum de l’1 d’octubre. En concret, Giménez Barbat i Nart retreuen al degà que “posicioni políticament” el centre acollint l’exposició, que consideren “separatista”, i l’acusen de defensar “les accions d’aquells que van decidir contravenir l’Estat de dret d’un país sobirà de la Unió Europea”. En la missiva relaten que la mostra “no només descriu els fets d’una manera parcial sinó que també defensa l’acció d’un govern que ha violat la constitució espanyola”. A més, Giménez Barbat i Nart insisteixen en el text enviat a Castiau que Espanya és “una democràcia consolidada” i un estat que defensa “els drets i les llibertats de tots els seus ciutadans”.

“És extremadament preocupant veure com una institució religiosa es posa del costat d’un moviment secessionista”, asseguren en la carta, on també lamenten que el responsable de l’església situada al centre de Brussel·les no mostri “la menor empatia i solidaritat cap a més de la meitat dels ciutadans catalans que han patit les conseqüències” del moviment independentista. Conseqüències, segons ells, com ara “dividir famílies i amics” i crear un entorn d'”inquietud”. “És trist que l’Església catòlica perpetuï l’actitud sectària que van mostrar els sacerdots i bisbes bascos al País Basc, que tan consol van oferir als terroristes i el seu entorn”, diu la carta signada pels eurodiputats.

L’exposició ’55 urnes per la llibertat’ va obrir-se al públic per primer cop a Brussel·les el 15 de juny en el marc del mes català a la capital belga i hi estarà fins al 15 de juliol. En la inauguració es va comptar amb la presència dels exconsellers Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret i Oriol Sànchez, fill de l’expresident de l’ANC empresonat Jordi Sànchez. L’exposició consisteix en obres d’art de 55 artistes catalans i internacionals que mostren la seva visió dels fets de l’1 d’octubre a partir d’urnes utilitzades el dia del referèndum per fer reflexionar sobre la cita electoral. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa