Ciutadans es burla del web on els universitaris poden denunciar vulneracions lingüístiques

El diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha fet burla de la iniciativa de la Plataforma per la Llengua, la FNEC i el Síndicat d’Estudiants dels Països Catalans de crear un web on els alumnes puguin denunciar vulneracions lingüístiques a la universitat. El diputat taronja ha demanat a la Plataforma per la Llengua si es pot “autoinculpar”. “A part de diputat també soc professor universitari i, tot i que la llengua que figura al programa és el català, les meves classes són per igual en català i castellà. Em puc denunciar a mi mateix?”, ha preguntat de manera retòrica.

La FNEC ha respost al diputat amb una piulada on assenyalen que la guia docent és d’obligat compliment i canviar unilateralment qualsevol aspecte “posaria en dubte la qualitat del docent”.

En un acte aquest dijous a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB), el portaveu de Plataforma per la Llengua, Diego Sola, va explicar que el canvi de llengua en classes on el pla docent estableix el català com a llengua de docència és una constant que a principi de curs i davant l’allau de queixes d’estudiants han decidit obrir aquesta pàgina web on els estudiants puguin registrar aquestes queixes per agilitzar el procés.

La qüestió, segons ell, suposa un “problema endèmic i sistematitzat” i reflecteix una reculada del català en les dues últimes dècades, perquè cada vegada que algun alumne demana fer la classe en castellà es produeix un canvi automàtic de llengua que nega els drets lingüístics dels estudiants. Sola va assegurar que les dades oficials segons els quals el 60% de la docència universitària es dóna en català són “falsos” i varien entre facultats i universitats.

Per part del Sepc, Cristina Cambó va lamentar que el català “està sent substituït i degradat a una llengua de segona”. Cambó considera que la creació de la web “és un pas cap a una resposta conjunta i articulada” a tot el territori de parla catalana. Per això, va confiar que es percebi algun canvi de cara a l’inici del pròxim semestre, al febrer, gràcies a les dades que es recullin amb la web.

Comentaris

  X2 Octubre 22, 2021 | 17:41
  El Nacho aquests s'ha de denunciar a ell mateix, perquè es un paio inaguantable, verborreic que diu constantment collonades
  Ricard Octubre 22, 2021 | 17:42
  Quan jo estudiava, als 80, quasi tot era en català. Ara tothom es veu en cor de xafar-nos.
   Roger Octubre 22, 2021 | 22:49
   Parlem-ne, depenia de la facultat i segons quina universitat i quins estudis. A més un altre tema és la bibliografia i les eines per a impartir classes en la nostra llengua, a l'època hi havia també moltes mancances si tenim en compte que el maleït franquisme era molt recent. Allò més trist és que la tendència s'ha trencat. És clar que la nostra llengua ha de tenir el mateix status arreu que llengües com el neerlandès, danès, finlandès, txec, suec... etc. Ens manca l'estat propi. Ah! Recordo que el que fèiem molts era prendre sempre els apunts en català, fos quin fos la llengua de l'ensenyant.
  Troç de quoniam Octubre 22, 2021 | 18:28
  El fatxa martin blanco, és un poca solta, sense ofici ni benefici, que abans de riure dels altres, primer s'hauria de mirar el melic. 6 diputats 6
  Aigualit Octubre 22, 2021 | 20:03
  Nacho, així, amb un parell. Estem farts de llistes negres, feixisme pur i dur. Lazis a cascar-la.
   El liquat! Octubre 24, 2021 | 20:39
   En Nacho, tu i tota la guarra urbana, me la porten fluixa!
  Tano Octubre 22, 2021 | 22:11
  Sabeu per que es burlen els de Ciudadanos?. Simplement perqué la gran majoria d'ells son uns analfabets.
  Gavanenc Octubre 22, 2021 | 22:38
  Aquest tros de quòniam, fa el mateix quan la llengua que figura als seus cursos és en anglès o espanyol ?
  Luisnomeacuerdo Octubre 22, 2021 | 23:32
  Hay que luchar contra los cachorros fascistass independentistass con todos los medios. Ya solo les falta ir a clase con una camisa parda. Que repugblica más bonita se os está quedando a los lazinazis.
   ( · ) Octubre 23, 2021 | 21:57
   Ja ha escrit el xovinista que desborda supremacia espanyola, per al qual demanar que la nostra llengua, encara després 43 anys de "democràcia" tingui els mateixos drets que té qualsevol llengua al seu propi país, és "feixisme" i se'n fot de la república com a sistema de govern d'un estat . Guaita qui parla i qui llença les pròpies misèries contra els que defensen llengües diferents de l'espanyola.
  Veterà antifranquista. Octubre 23, 2021 | 06:44
  Ricard, tens tota la raó. La cosa està molt malament i crec que, aquesta vegada se'n sortiran. Anys ha no hi havia els mitjans de comunicació d'avui i la cosa era diferent. Jo recordo perfectament gent gran que ni el parlava ni l'entenia, el castellà. I ara, trobar qui no parla ni enten el català és facilíssim. Cal, però, segur lluitatnt.
  2021 Octubre 24, 2021 | 01:13
  No sé a quina universitat han contractat aquest ase, perquè s'han cobert de glòria. Ara, per acabar d'arrodonir la brillant idea, que li proposin un curs amb el títol: "Com crear un partit polític i enfonsar-lo en deu anys o menys" Al menys d'això si que hi entén.
  Sup Marcos Octubre 24, 2021 | 19:42
  Los argumentos de los garrulos, siempre son, burlarse de lo que hace el contrario, o burlarse de algún rasgo físico del contrario, no dan mas de sí. Y encima se creen que hacen gracia, bueno si, hacen gracia a los de su bajo nivel mental, como ellos.

Nou comentari