El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cimera de Sánchez amb les autoritats europees per reclamar la compra conjunta de gas
  • CA

Els principals líders europeus estan reunits a hores d’ara per analitzar la pujada del preu de la llum i reclamar noves mesures per pal·liar-la. Prèviament, el president espanyol, Pedro Sánchez s’ha reunit a Brussel·les amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a qui els ha traslladat la necessitat d’una compra conjunta de gas, la principal aposta de la Moncloa.

Fonts de Moncloa assenyalen que Sánchez va a la cimera “amb la màxima ambició” i un “discurs contundent” sobre la “urgència” d’actuar a nivell europeu per fer front a l’augment dels preus. “No estem satisfets”, apunten les mateixes fonts sobre les propostes que ha fet la Comissió Europea fins ara. Per això, el president espanyol ha mantingut una trobada prèvia amb les màximes autoritats. Sánchez també s’havia de reunir amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli, però finalment no ho ha fet perquè l’italià no s’ha pogut desplaçar a Brussel·les per motius de salut.

El principal factor per a la pujada estratosfèrica del preu de la llum, que cada dia registra nous rècords i que va arribar a costar 288 euros per megawatt / hora a principis de mes, és l’escassetat de gas. Aquesta aturada en l’exportació de països productors és la responsable que s’hagi encarit el preu i que, de retruc, es tradueixi en un increment en el rebut de la llum. Els experts consultats per El Món asseguren que la geopolítica hi té molt a veure, i assenyalen la Xina i Rússia com els principals responsables d’aquest increment del preu del gas.

El gas marca el preu de l’electricitat perquè es produeix un “efecte contagi”. Europa necessita el gas, a banda de les energies renovables, per fer front a l’alta demanda d’energia. Així les coses, els productors d’altres tipus d’energies aprofiten aquesta circumstància i exigeixen que els paguin el mateix que als venedors de gas, cosa que acaba portant al fet que sigui el gas el que marqui el preu de tota l’electricitat, malgrat que es fa servir per generar-ne només una part.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa