El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Centenars de ciutadans acompanyen Torra a declarar al TSJC
  • CA

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha arribat aquest dimarts al voltant de les deu al Passeig Lluís Companys per declarar davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) pel procés obert contra ell, acusat de desobediència després que es negués a retirar un llaç groc del balcó de la Generalitat durant la precampanya de les passades eleccions generals, al març. La negativa a retirar el llaç groc i la pancarta de suport als presos polítics va originar una denúncia de Cs davant de la Junta Electoral Central (JEC) que reclamava la “neutralitat” dels edificis públics, més encara en temps electoral. Torra va deixar en primera instància la decisió en mans del Síndic de Greuges, que va aconsellar la retirada durant la campanya. El president va acabar substituint la pancarta dels presos polítics per una a favor de la llibertat d’expressió. En aquesta ocasió la JEC no s’hi va oposar.

Diversos membres del Govern de la Generalitat i els dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han acompanyat Torra des de l’Arc de Triomf fins a les portes del TSJC on hi havia una concentració de centenars de persones que li han expressat el seu suport. Torra ha estat rebut amb crits de “president” i “independència”. És previst que en sortir de declarar el president es traslladi al Palau de la Generalitat per fer una declaració.

A rebre el president al Passeig Lluís Companys també s’hi han presentat el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Pere Aragonès, diputats de JxCAT, ERC i la CUP.

A les portes del TSJC han fet declaracions diferents representants polítics. La número dos per JxCat a les eleccions municipals per Barcelona, Elsa Artadi, ha denunciat que el procés obert contra Torra s’emmarca en l’intent de l’Estat de “silenciar” els independentistes. Artadi també ha denunciat les decisions de la JEC durant la campanya i els entrebancs que suposen per als partits independentistes. Per part d’ERC, Gerard Gómez del Moral ha afirmat que les acusacions contra Torra reptesenten un atac a les llibertats i drets polítics i ha fet èmfasi en la necessitat de “defensar la democràcia”.

Torra després de la seva declaració

Torra després de declarar al TSJC

Torra ha declarat durant una hora davant del Tribunal. Als volts de dos quarts de 12 ha sortit acompanyat per la seva dona i l’advocat Gonzalo Boye. El president s’ha dirigit a les persones que encara estaven concentrades i els ha saludat donant-los gràcies pel seu suport.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa