El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CE estudiarà les mesures de Sánchez per abaratir la factura de la llum
  • CA

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha assegurat que estudiaran les mesures proposades pel govern espanyol aquest dimarts per abaratir el preu de la llum. Segons ha dit en una trobada amb periodistes a Estrasburg, l’executiu comunitari està disposat a cooperar amb el govern espanyol per evitar que les “fluctuacions” del mercat afectin els consumidors, però descarta una revisió immediata del mercat energètic. “Es pot discutir, però pel que està passant ara no pots immediatament treure els principis de mercat del mercat energètic”, ha dit Timmermans.

El preu de la llum continua la seva escalada i encadena rècord rere rècord, aquest dijous arribarà fins als 188,18€, el nou màxim històric. Així, la llum ha augmentat setze euros en només un dia, i supera el rècord d’aquest dimecres. L’import ha augmentat un 32% respecte la xifra del dijous de la setmana passada i triplicarà l’import registrat ara fa un any, de 51€. Per estalviar a la factura, els consumidors haurien de fer servir els electrodomèstics entre les quatre i les sis de la matinada, quan la llum costarà 180€ per megavat. Una pujada en el preu d’un bé bàsic que ha desencadenat una allau de crítiques al govern espanyol per no fer res davant d’aquesta situació.

Davant les crítiques al govern espanyol per no frenar la pujada de la llum i les pressions dels socis de coalició de Podem, Pedro Sánchez va anunciar aquest dimarts un pla de xoc per aturar l’increment de la factura. El pla de xoc de Sánchez estarà en vigor fins al març del 2022 i preveu una rebaixa mensual del 22% de la factura. Així, esperen que a finals del 2021 els consumidors hagin pagat, de mitjana, un import similar al del 2018. Les rebaixes de les taxes ja anunciades es mantenen, per la qual cosa l’IVA de la llum seguirà sent d’un 10% fins a finals d’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa