Catalunya registra la segona taxa més elevada de delictes d’odi per cada 100.000 habitants

Catalunya registra la segona taxa més elevada de delictes d’odi per cada 100.000 habitants, superada només per Melilla. Es tracta d’una de les conclusions de l’estudi ‘Diagnosi d’Extremismes Violents a Catalunya i recomanacions per a la seva prevenció’, elaborat per Novact, l’Institut Internacional per a l’Acció No-violenta, en el marc de l’Observatori per a la Prevenció dels Extremismes Violents. L’elevat nombre de casos està vinculat al fet que Catalunya sigui pionera en la lluita contra la manca de denúncia. El 90% dels delictes d’odi no es reporten. Aquest treball situa l’extrema dreta, el jihadisme violent i els delictes d’odi com les tres formes principals de l’extremisme violent en territori català.

Pel que fa a l’extrema dreta, el fenomen s’ha concentrat al voltant de Vox, apunta l’estudi, que en les últimes eleccions va duplicar els seus diputats a Catalunya amb dos escons al Congrés. Els grups violents estan fragmentats i exerceixen la violència de forma “desarticulada i esporàdica”, continua la recerca, que remarca que “cal fer front als espais d’impunitat i complicitat amb actors institucionals que legitimen el discurs d’odi d’aquests grups i amplien el seu ressò a un pública cada vegada més ampli”.

Sobre el jihadisme violent, l’informe subratlla que el 90% de les persones detingudes a l’Estat per delictes relacionats han estat guiades per un agent de radicalització i tenien vincles socials previs amb persones relacionades amb el jihadisme. En aquest sentit, els investigadors constaten que és important entendre la radicalització violenta com un procés de socialització i com un fenomen d’escala local en els esforços de prevenció.

Nou comentari