El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya ja té l’eina legal pel 9-N
  • CA


Resultat de la votació al Parlament de la Llei de Consultes

Catalunya ja té el marc legal per celebrar la consulta del 9 de novembre. El Parlament ha aprovat aquesta tarda la llei de consultes no refrendàries i de participació ciutadana, amb 106 diputats a favor i tan sols 28 en contra. Els grups que hi han votat a favor són CiU, ERC, PSC, ICV-EuiA, la CUP i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena. En canvi, s’hi han oposat només el PP i C’s.

D’aquesta manera, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja té marc jurídic i legal per signar el decret de convocatòria de la consulta, després que la norma sigui publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). 

El Ple del Parlament ha començat amb la intervenció de Josep Rull, relator de la ponència, i ha seguit amb la intervenció dels representants dels grups parlamentaris. Primer han intervingut els representants dels cinc grups que mantenien esmenes vives al text: Ferran Pedret (PSC), Santi Rodríguez (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Albert Rivera (C’s) i Quim Arrufat (CUP).

Després ha estat el torn del diputat no adscrit Joan Ignasi Elena, que ha disposat d’un minut i mig, i, finalment, han intervingut els dels grups que no mantenien esmenes vives: Gemma Calvet (ERC) i Josep Rull (CiU), que han parlat durant quinze minuts.

Mas i Junqueras donant-se la mà després que el Parlament hagi aprovat la llei de consultes

Rull: “Serem, som imparables”

Pedret ha defensat el ‘sí’ del seu partit a la norma, argumentant que pot convertir-se en una bona llei de participació ciutadana, però ha avisat que en cap cas és “l’instrument” per convocar la consulta del 9N. Rodríguez ha carregat contra aquesta llei assegurant que “estem en una nova fase del camí, en un nou acte d’aquesta drama”. Per la seva banda, Camats ha lamentat que sigui “tan problemàtic” per a alguns preguntar a la ciutadania, perquè és bàsic en qualsevol democràcia.

El líder de C’s ha avisat que “el referèndum és per separar-nos dels nostre compatriotes espanyols i dels ciutadans europeus”, i ha afirmat que “el nacionalisme i el populisme són els enemics a abatre per a la construcció europea”. Alhora ha demanat al PSC que votés que No a la norma. Arrufat ha alertat que hi haurà alguns que “fracturaran el que faci falta” abans de deixar que els catalans votin en la consulta, i ha exalçat la norma com una eina bàsica per fer-ho.

Elena ha reivindicat que la llei de consultes respon “a l’anhel col·lectiu de votar que ha demostrat la societat catalana en els darrers anys”. Calvet, per la seva banda, ha reclamat que “ara és l’hora de votar. Escoltem la ciutadania de Catalunya”. Rull ha deixat clar que “la llei de consultes permet posar les urnes el 9N, i és el que vol la majoria del Parlament i la gent de Catalunya”, i ha sentenciat: “No preguntem a la gent d’on ve, sinó on volem anar plegats”. Finalment, ha conclòs: “Ha arribat l’hora de la democràcia, l’hora de la llibertat. Serem, som imparables”.

Ple històric

L’agència britànica Reuters fent entrevistes a l’exterior del Parlament @AdriaAlsina

El ple del Parlament d’avui ha estat històric, no només per l’aprovació d’aquesta llei de consultes, sinó també per la presència de mitjans i periodistes internacionals, així com pel nombre de convidats. Hi havia més de 300 periodistes acreditats, de mitjans com France Press, Bloomberg, CNN, Reuters, The Economist, The Guardian, Fuji TV, i Al Jazeera, entre d’altres.

Entre els convidats al Parlament hi eren: la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; els expresidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias,i els presidents de les diputacions de Barcelona, Tarragona i Girona, Salvador Esteve, Josep Poblet i Joan Giraut.

També hi eren el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, i vocals d’aquest organisme; Joan Ridao, membre del Consell de Garanties Estatutàries; els secretaris generals de Comissions Obreres i UGT, Joan Carles Gallego i Josep M. Álvarez; el vicepresident quart del Congrés, Jordi Jané; Alfred Bosch, diputat de la cambra espanyola; el senador Josep Lluís Cleries, i els eurodiputats Ernest Maragall i Santiago Fisas, entre d’altres.

Manifestants a les portes del Parlament donant suport a la llei de consultes


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa