El conseller admet que el català “es blindarà quan tinguem la independència”

Reconeixement d’impotència, tot i que amb una ràpida matisació. Això és el que ha fet aquest dissabte el conseller d’Educació, Josep González Cambray, respecte de les possibilitats actuals de “blindar” el català davant l’envestida judicial contra l’escola catalana. En una entrevista al Via lliure de RAC 1, quan li han preguntat per aquesta possibilitat, ha reconegut que hi ha “limitacions”, malgrat el desplegament legislatiu anunciat dijous i encara no concretada. El conseller ha reconegut obertament que només la independència permetrà la protecció total de la llengua en àmbits en què l’administració pot incidir, com ara les escoles públiques i concertades. “La independència, la República, ens donarà moltes eines. Serà quan tinguen la independència, quan tinguem la República Catalana és quan realment blindarem del tot la nostra llengua“, ha concretat.

Immediatament, però, ha passat a parlar del mentrestant. “Mentrestant, com que no tenim la independència, ens hem de defensar i hem trobar consens consens polític, social i pedagògic a través del qual el model d’escola catalana no només segueix viu sinó que el refermem”, ha argumentat. I això passa per fer una diagnosi detallada, “centre per centre”, de la situació de l’ús social del català, que ja se sap que ha caigut en els últims quinze anys, i després aplicar-hi mesures, com ara els equips impulsors que han d’ajudar els centres i els docents a mantenir el català com a llengua vehicular. “Abans de finals del 2022 tots els mestres hauran passat per una formació per augmentar la sensibilització sobre la necessitat de fer-ho”, s’ha compromès Cambray.

“Alguns professors d’institut ja m’han fet arribar amb transparència que canviaven de llengua quan veien que els alumnes se’ls adreçaven en castellà i que ara s’han sensibilitzat i han entès la importància de no fer-ho i deixaran de fer-ho”, ha revelat. I ha recordar que la tria de quina llengua s’utilitza a classe no és individual, perquè la marca el projecte educatiu de cada centre. “Igual que els mestres no poden triar si fan servir o no una tauleta, sinó que s’aplica el projecte educatiu, passa el mateix amb la llengua”, ha exemplificat.

Pel que fa a la reformulació legislativa anunciada, però, no ha concretat gairebé res. Sí que ha assegurat amb contundència que la nova norma “no establirà percentatges en l’ús de la llengua perquè això no té sentit en l’actual sistema d’ensenyament, que és d’aprenentatges transversals i no per assignatures”. I a la pregunta directa de si el model que en surti de la revisió legislativa inclourà més castellà ha contestat: “Serà un model per garantir el català com a llengua vehicular i perquè les escoles puguin continuar adaptant el seu projecte lingüístic a la seva realitat, com ja fan ara, però tenint en compte les noves maneres d’ensenyar”.

Tot i el rebombori pel cas de l’escola de Canet de Mar i que avui s’ha conegut un nou conflicte plantejat per un regidor de Cs a l’escola del seu fill, al Prat de Llobregat, el conseller ha assegura que “en els darrers dies” no hi ha hagut famílies que hagin demanat al departament el 50% de classes en castellà –la reclamació administrativa és el primer pas abans de presentar un recurs als tribunals–, de manera que ha descartat l’efecte crida.

Segons les seves dades, hi ha una quarantena de classes en tot Catalunya on s’està aplicant el 25% en castellà –és el percentatge que concedeix la justícia, encara que els pares reclamin el 50%– arran del degoteig de sentències dels últims anys. I la xifra és molt reduïda en comparació amb la de les famílies que han fet el primer pas. “Són més de mil, potser 1.500 o 1.700, no ho puc assegurar de memòria, les famílies que ho han reclamat a la conselleria i la gran majoria, com es pot veure, no han seguit després la via judicial“, ha conclòs.

“Baixesa moral” de Casado

Sobre les declaracions del líder del PP, Pablo Casado, sobre el que segons ell passa a l’escola catalana, Cambray les ha qualificat de “baixesa moral”. “És tan bèstia que costa de creure”, ha dit. “El problema de convivència són ells, no hi ha cap problema amb la llengua”, ha assegurat. I ha defensat la idea llançada ahir per Aragonès de denunciar el president del PP per les “mentides” que difon.

Comentaris

  Ricard Desembre 18, 2021 | 17:59
  No és cert. Fins i tot amb un estat propi cal fer una política molt activa de promoció de la llengua. No s'ha d'oblidar de UE les persones fer moren la llengua que ens ve de gust emprar, com és normal. Per tant parlar aranès o català ha de ser atractiu abulla de tothom.
  Luisnomeacuerdo Desembre 18, 2021 | 18:18
  Y tractorianos adividad cuando será eso? Premio un Manolo de calzones para el camisaparda del fondo, eso seraaaaaa nunca. Ale a cascarla payaso ssupremacissta.
  Erc el lerrouxisme junqueril Desembre 19, 2021 | 07:12
  Cambray, que el junqueras ja va dir que si som independents el castellà sera oficial. Estafar, enganyar, junqueritzar, la porqueria ERC.155, partit LERROUXISTA d3l Alejandro Junqueras de Marchena y del Sanchez.155
  Tano Desembre 19, 2021 | 09:11
  Així vols dir que mai. Oi?.
  Ferran Desembre 19, 2021 | 09:15
  Perogrullo las decía igual!
  Veterà antifranquista. Desembre 19, 2021 | 11:11
  Catalunya gte la mateixa probabilitat de ser independent com el Barça de guanyar enguany la lliga de futbol. Els primers de no voler la independència son els polítics.
  Gonzalo Desembre 19, 2021 | 19:18
  Señor consejero, el colegio al que van sus hijos no tiene el catalan blindado. Es más, en ese colegio se imparten las asignaturas en 4 idiomas. Castellano, catalan, inglés, y a elegir entre francés y alemán. Damos por hecho que es un colegio privado. Exigimos una enseñanza pública igual. Cuatrilingūe. No queremos la educación en un solo idioma. Acaso sus hijos son mejores que los del resto de catalanes?

Nou comentari