El govern espanyol admet que el 25% de castellà és “una qüestió complexa”

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha reconegut que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer el 25% de les classes en castellà a les escoles catalanes és “una qüestió complexa que cal analitzar de forma tècnica”. En una entrevista al diari El Mundo, ha recordat que aquesta sentència fa referència “a una llei que ja no està en vigor, la llei Wert”, que va quedar “derogada” quan l’executiu de Pedro Sánchez va aprovar la Lomloe.

Ara bé, ha volgut assenyalar també que “totes les sentències han de ser respectades i són executables“. No ha volgut avançar, però, si el govern espanyol prendrà mesures en cas que la Generalitat no apliqui aquesta sentència que trepitja els drets lingüístics dels catalanoparlants. “No puc aventurar quines al·legacions, si les fa, plantejarà el Govern”, ha dit, i ha afegit que “depenent de què faci la Generalitat, veurem com es van fent passes en el procediment judicial”.

La inviolabilitat del Rei i la covid

Per altra banda, la ministra de Justícia també ha parlat sobre la reforma de la inviolabilitat del rei espanyol que Esquerra Republicana va plantejar el passat mes de febres al Congrés dels Diputats i que PSOE, PP, Ciutadans i Vox van tombar. Llop ha opinat que actualment “no estem en el moment polític adequat per abordat aquesta reforma”, per culpa de “la fragmentació política” que hi ha a la cambra baixa. “Tocar aquesta institució jurídica ens exigiria reformar la Constitució”, ha afegit. Tot i això, Llop ha admès que “hi ha un debat” obert sobre la inviolabilitat, encara que ha afirmat que “no sobre la Monarquia”

Respecte la situació de la pandèmia, Llop ha descartat, per ara, aplicar nous confinaments. “Espero que aquests escenaris no hagin de produir-se”, ha explicat, a més d’opinar que no és necessària una llei de pandèmies: “Les dades ens estan demostrant que la cogovernança és recepta suficient i adient per combatre de forma eficaç el virus”.

Comentaris

  Gonzalo Desembre 07, 2021 | 13:53
  Es cuestión de voluntad. Declaración por escrito de todos los directores de colegios e institutos, señalando que cumplirán y harán cumplir la sentencia. Y por otro lado, tan sencillo como que sean los propios chavales quienes comuniquen a sus padres si hacen clases en castellano o no. Y denuncia al canto. Y presión sobre ese centro educativo. Querer es poder.
  Ricard Desembre 07, 2021 | 18:49
  El compliment de la llei és fàcil: el català és la llengua agredida, i per tant minoritzada des de fa cents d'anys. Cal fer immersió com a primer pas per fer-la llengua allà on es natural. Que els castellans no menteixin més i compleixin la constitució. Prou abusos castellanistes.
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 11:28
   Es la generalidad regional catalana la que debe de cumplir sus propias leyes. Ley de inmersión lingüística. Artículo 14. Punto 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari.

Nou comentari