El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Casado vol endurir el Codi Penal per extingir l’independentisme
  • CA

 

El candidat a presidir el PP, Pablo Casado, ha sol·licitat aquest dimarts frenar l’independentisme recuperant el delicte de sedició impròpia i la convocatòria de referèndum il·legal que va suprimir el govern socialista. Al seu entendre, cal incloure aquest tipus de mesures en el Codi Penal per “prevenir” perquè no es pot portar només cap a una “política reactiva”, recorrent als tribunals quan els independentistes fan “alguna cosa”.

 

“Amb aquests dos delictes es va evitar el pla Ibarretxe i amb aquests dos delictes haguéssim evitat el procés de Puigdemont”, ha declarat Casado als periodistes al parc del Retiro de Madrid, després de participar en un acte amb opositors veneçolans, al qual ha acudit també l’expresidenta del PP basc María San Gil.

 

Un dia després de la reunió entre el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, Casado ha sol·licitat al PSOE “menys passejos per les fonts de Moncloa” i que Sánchez “posi clar sobre la taula” que el govern d’Espanya “no pot negociar res amb els independentistes”.

 

“Ja està bé d’aquesta humiliació als espanyols. No podem tolerar cap cessió, cap diàleg amb els que han dit que no renuncien a l’autodeterminació i que a més ens insulten amb comentaris racistes i supremacistes”, ha ressaltat.

Casado ha rebutjat fer una “política reactiva”, de manera que es recorre una vegada que els independentistes fan “alguna cosa”. Al seu judici, cal “prevenir” que ho facin prenent mesures, com es va fer en el seu moment amb la Llei de Partits Polítics i l’entorn de Batasuna.

 

“En aquest cas no hi ha violència ni hi ha delictes contra la integritat personal, però sí que hi ha coaccions a la llibertat, hi ha amenaces, en els col·legis els nens pateixen, es pinten seus i es fan “escratxes” a cases”, ha ressaltat.

 

Per això, ha plantejat prendre mesures en el Codi Penal per “prevenir”. En primer lloc, ha proposat la tipificació del delicte de sedició impròpia que es va suprimir al govern de González, amb Belloch com a ministre. I proposo també incloure el delicte de convocatòria il·legal de referèndum que va suprimir el senyor Caamaño al govern de Zapatero”, ha manifestat.

Preguntat si està a favor d’il·legalitzar els partits independentistes, ha recordat que en el seu moment, quan era portaveu del PP, ja va dir que els partits democràtics “no haurien d’incloure en els seus Estatuts fins il·legals”, cosa que, segons ha dit, va justificar amb la Constitució francesa, alemanya i portuguesa.

 

En aquest sentit, ha recalcat que no entén que un partit, en els seus Estatuts, digui que vol trencar amb la Constitució i trencar la llei. “I el que vaig dir és que es pot fer una modificació d’aquests Estatuts o bé a través de la llei de partits”, ha manifestat, per afegir que llavors no va aconseguir “moltes adhesions” però s’alegra que alguns companys de partit ho “comencin a veure perquè és urgent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa