Torra, Llach i 300 catalans retreuen a Juncker el Princesa d’Astúries

300 catalans han enviat una carta a l’expresident de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker per demanar-li que “renunciï públicament” al premi de la Fundació Princesa d’Astúries d’Espanya. Entre els signants es troben personalitats com l’expresident de la Generalitat Quim Torra, l’exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod Rovira, l’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, i membres d’altres sectors com el músic Lluís Llach, entre d’altres. Recorden que l’exmandatari europeu va acceptar aquest guardó “només 20 dies després” que l’Estat espanyol atonyinés amb els seus policies milers de catalans que anaven a votar en el referèndum de l’1-O.

En el text, al qual ha tingut accés El Món, els signants denuncien que Juncker va fer un discurs d’acceptació en el qual va afirmar que “la força d’Europa rau en l’estat de dret”. La carta assenyala que l’expresident de la Cimisisó Europea tenia “tota la raó” amb aquesta frase, però que pronunciar-la en l’entrega d’aquell premi, i només vint dies després de l’1-O implicava “fer el joc a un règim polític que des d’aleshores ha desatès reiteradament aquell mateix estat de dret“. “El guardó us el van atorgar en un clar intent de blanquejar la reputació d’un règim que persegueix sistemàticament els seus oponents polítics per via judicial i per mitjans il·lícits”, assenyala el text, que recorda que durant aquella tardor va començar una persecució política per part de l’Estat que acabaria amb presos polítics i exiliats.

És per aquest motiu que a la carta es demana a Juncker que, en tant que és “un home d’estat just i honorable i amb la consciència tranquil·la”, renunciï al premi, un acte que “l’honoraria”. “Significaria un pas endavant per a la democràcia i un impuls per als valors de justícia i equitat“, asseguren. Assenyalen també que aquest és un dels pilars bàsics de la Unió Europea. A la carta també es recorda que “el dret a vot no s’hauria de negar a cap poble”, que és el dret que es va exercir en el referèndum de l’1-O.

Comentaris

  jg Octubre 20, 2021 | 09:11
  le piden a Junker que renuncie? lo teneis a tocar eh?jg
   Per a Octubre 20, 2021 | 10:30
   Ho vam tindre a tocar i només ho tindrem a tocar sino que ñ per nosaltres serà història, "història de la mala" . Per cert JG m'agradaria veure com es sentiries si haguessin atonyinat a la teva mare, àvia, filla o a qualsevol membre de la teva familia. No ho has arribat ni a pensar perquè simplement us mou l'odi. Aquell dia vam desconnectar encara que hi hagin politics catalans que no ho vulguin veure per interessos, o en el teu cas, per analfabetisme democràtic. Si ets de fora de Cat, perdóname por la vulgaridad " pero me la pela" i si vius a Cat arribarà el dia que sino t'agrada, maleta y arreando o ajo y agua com dieu. Heu aconseguit que la majoria de catalans abans del 1O vulguessim que us anés bé quan ens independitzessim, ara friso perquè les passeu putes econòmicament, no us mereixeu una merda.
   fat boy Octubre 20, 2021 | 10:47
   Home, mes que lo de Gibraltar, si.
  uno que vive en Tabarnia Octubre 20, 2021 | 10:06
  be! aixo millora ara per rebre aquest titulet busquen borratxos assetjadors, els falta el Boris Yelsin, pero aquest no va fer cap`servei a la UNA, GRANDE Y LIBRE?
  joanka Octubre 20, 2021 | 11:01
  donar aquest premi a un individu com aquest i per part d'una regió del planeta rematadament retrógrada mostra el nivell que té el premi. val res. és un premi per amics del poder i poc més salvo alguna excepció que no és precisament la d'aquest individu molt amant de begudes fortes com va sortir publicat als diaris. al final ja és veu que les coses que emanen d'escanystan són de molt baix perfil.
  I a les vacances pagades, també hi ha de renunciar? Octubre 20, 2021 | 11:39
  Com volen que hi renunciï?? si precisament el premi forma part del preu que va pagar Ñòrdor perquè el Junker fes la seva "feina"
  Doctor Strangelove Octubre 20, 2021 | 13:21
  I a qui li importa el que diguin aquesta colla de fanàtics començant pel titella Torra o el pesat (encara no se n'ha anat al Senegal?) d'en Llach, passant per l'heroi de Perpinyà el tal Carallot Rovira? Doc.
  Luisnomeacuerdo Octubre 20, 2021 | 14:03
  Tipica pataleta de los niños malcriados fascistas independentistas. Una mierda para el tomtorra, el lluch y los trescientos lazinazis, con la estaca os van dar dar por saco.
  Lopac Octubre 20, 2021 | 14:47
  el torra y el luis ....personalidades ?......por favor
  Abstencionista. Octubre 20, 2021 | 15:17
  I dfoncs, què esperàveu?. Es un polític.
  Pagant sant Pere canta Octubre 20, 2021 | 16:20
  Ha rebut el premi Princesa, i vés a saber quin altra més, ara ha de complir amb el treball encarregat, no pot renunciar

Nou comentari