El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carme Forcadell: “Tinguem per segur que no som al final de res sinó al principi de tot”
  • CA
Els guardonats amb el president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent
Els guardonats amb el president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent | J.A.G.

 

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dijous el lliurament de les medalles d’or de la Generalitat de Catalunya. Els guardonats aquest any són l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) fins que va ser destituït pel 155, el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, i l’estudi d’Arquitectes RCR. En l’acte, el marit de Forcadell, Bernat Pegueroles, ha llegit una carta de l’ex-presidenta en què ha advertit que “malgrat totes les incerteses” s’ha de tenir “per segur que no som al final de res, sinó al principi de tot”. Forcadell ha advertí que “ni la presó, ni l’exili, ni la repressió podran trencar la ferma voluntat d’exigir tot l’aire per respirar, és una qüestió de justícia i democràcia, de dignitat”. En la missiva, Forcadell ha expressat preocupació per l’emergència a Espanya de “forces polítiques ultraconservadores, que mai hauríem imaginat que, després de tot el que va passar el segle passat, tornarien a tenir un paper polític destacat”. Forces que, segons ha subratllat, “defensen la presó per silenciar aquells que demanem més democràcia o tenim el valor de denunciar la seva deriva autoritària”.

 

En la seva intervenció, el president Quim Torra ha denunciat que Forcadell està “vergonyosament empresonada per haver exercit amb pulcritud democràtica la seva feina”. Torra ha dit que ella encarna “la idea de llibertat, democràcia i determinació”. Pel president, la presó de Forcadell és “una metàfora viva de la nostra presó col·lectiva”. Torra ha defensat que “el fang i l’argila és a les mans” dels catalans “per fer realitat” els seus “somnis”. “Cal fer girar el torn i donar-li forma”, ha reblat.

 

La politòloga Tània Verge s’ha encarregat de glossar la figura de Forcadell, de qui ha dit que té moltes qualitats a destacar. “La història recent del país no s’entén sense la Carme”, ha advertit, recordant que, al costat de la Muriel Casals, Forcadell va fer que “l’activisme independentista arribés a la maduresa”. Verge, que ha destacat el perfil feminista de l’ex-presidenta del Parlament, ha lamentat que “les seves conviccions a favor de la democràcia i els drets humans l’han portat avui a la presó”.

 

En recollir el marit de Forcadell la medalla d’or, el públic s’ha posat dempeus i ha començat a cridar “llibertat”.

 

 

 

El primer en recollir la medalla ha estat Pi-Sunyer que en la seva intervenció ha defensat el procés cap a la independència assegurant que tot i que els seus detrectors pensin el contrari a Catalunya “no hem tornat a la casella de sortida” i que “s’han posat els fonaments estables per assolir l’objectiu”.

 

 

El jurista Enoch Albertí ha estat l’encarregat de glossar la figura de Viver Pi-Sunyer, també ex-magistrat del Tribunal Constitucional. Ha destacat que “no és freqüent en la història” que s’atorgui aquesta medalla de la Generalitat a juristes. De fet, ha assenyalat que abans només s’ha concedit en dues ocasions. Albertí ha subratllat el paper del dret en la conformació de la “personalitat catalana” i ha recordat que, a partir d’aquest, es “modela la nostra cultura” i, per això, els juristes són “peces essencials”. Pi-Sunyer, ha remarcat Albertí, “és un dels juristes més destacats del nostre temps” i ha subratllat la seva “vessant acadèmica i la seva dimensió de servei públic”, en llocs on ha deixat “empremta”.

 

Albertí ha posat èmfasi especial en el paper de l’ex-magistrat n els treballs per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre, particularment participant en la tasca del CATN per “traçar el mapa d’un territori inexplorat” com era la “creació d’un estat propi per a Catalunya”. Una consulta, ha dit Albertí —que també va formar part del CATN— “que pensàvem que es podia celebrar dins del marc constitucional”.

 

El marit de Forcadell recull la medalla d'or
El marit de Forcadell recull la medalla d’or | J.A.G.

 

Després de recollir la medalla, Pi-Sunyer s’ha dirigit al públic per expressar el seu “sentiment de tristesa i indignació” per la situació dels presos polítics i els exiliats. El jurista ha recordat que són a la presó i a l’exili per “haver defensat amb fermesa i generositat els ideals compartits per una majoria de la societat catalana”. És per això, ha afegit, que “haurien d’estar ells aquí, rebent aquesta medalla”.

 

Pel que fa al procés, Pi-Sunyer ha fet una lectura optimista de la situació: “No hem tornat a la casella de partida, com alguns voldries, hem creat els fonaments estables i, a partir d’aquesta base, caldrà molta intel·ligència política per assolir l’objectiu final; estic segur que serem capaços de fer-ho, que així sigui”. El jurista ha admès tam´be que després de la sentència del TC del 2010 li va quedar “clar” que la Constitució i l’Estatut, “interpretats com ho feia l’Estat, no servien per canalitzar les aspiracions de la majoria de la ciutadania, i que calia un estat propi independent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa