El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Il mistero’ de l’arrest de Puigdemont
  • CA

Els informatius de la RAI, l’elegant televisió pública italiana, les notícies que marquen l’actualitat del país a primera hora. La troballa d’un cadàver d’un jove després del neguit de la seva desaparició, l’alliberament al Canadà de la directiva de Huawei i el canvi per dos ciutadans canadencs, les dades de l’atur i l’alliberament del president Carles Puigdemont. “Puigdemont libero”, resumida els kyrons del noticiari. Així mateix en Jacobbo, un periodista veterà que podria ser perfectament el protagonista masculí de la pel·lícula “Una vil·la a la Toscana”, explicava amb detall les portades de la munió de diaris italians. Subratllat amb groc de traç gruixut destacava la notícia que Puigdemont havia estat arrestat i alliberat en menys de 24 hores.

Tot i que a l’opinió pública italiana la cosa independentista més aviat fa nosa, la premsa digital, de paper, radiofònica i televisiva apunten cap a la mateixa línia: quina necessitat tenia Itàlia de ficar-se en aquest esbarzer. Possiblement el més contundent sigui La Repubblica. El diari obre portada amb un titular concloent: “Puigdemont, il mistero dell’arresto”. La crònica signada per cinc periodistes a dues pàgines més articles d’opinió defineixen la situació generada de “un altre ridícul de Madrid” perquè un altre estat europeu “ignora el mandat espanyol”.

Italians passejant per l’Alguer | Quico Sallés
Italians passejant per l’Alguer | Quico Sallés

De fet, la tesi del diari és que la Justícia italiana no volia embolics ni amb Espanya ni amb la justícia i institucions europees. Detenir un eurodiputat no és cosa fàcil. Però tampoc es podia acarnissar contra Espanya per por a que en el seu territori, la Guàrdia de Finanza hagués portat a terme una detenció il·legal. Així que la jutgessa va optar per alliberar-lo immediatament sense cap mesura i citar-lo pel 4 d’octubre -per cert, dia de Sant Francesc i patró d’Itàlia- per resoldre ràpidament una situació incomodíssima. En aquesta línia la justícia italiana feia cas als paràmetres establerts per les institucions judicials europees. L’advertència dels lletrats de Puigdemont d’interposar unes mesures cautelaríssimes van acabar de reblar el clau. Fora problemes i ja s’apanyarà Espanya.

La Unione Sarda opta per un titular informatiu clar: “El jutge allibera Puigdemont” i com a subtítol destaca unes declaracions de Puigdemont on assegura que Espanya ha fet el ridícul. Així mateix destaca les reaccions de tota Europa i remarca que els líders polítics sards “festegen el seu alliberament”. La Nuoa Sardegna titula que Puigdemont és excarcerat i podrà sortir de l’illa i Giovanni Bua relata en una crònica trepidant des de la sortida de la presó fins que va començar tota la història l’estrafolària detenció i resolució del cas. El reclam del diari als quioscos definitiu: Puigdemont alliberat, gran festa catalana a l’Alguer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fins aquí tot correcte a setembre 25, 2021 | 11:07
    Fins aquí tot correcte setembre 25, 2021 | 11:07
    On hi ha marro es amb els policies que l'esperaven una vegada aterrat l'avió on viatjava el president Puigdemont.
  2. Icona del comentari de: Pepe a setembre 25, 2021 | 12:24
    Pepe setembre 25, 2021 | 12:24
    Interior monitorizó y supervisó desde Madrid la operación para detener a Puigdemont en Cerdeña. Toda la operación se siguió desde Madrid y desde Valladolid, donde se encontraba la plana mayor al completo de la Policía Nacional. https://www.elespanol.com/espana/20210924/interior-monitorizo-superviso-madrid-operacion-puigdemont-cerdena/614439384_0.html
    • Icona del comentari de: Pedro a setembre 25, 2021 | 15:13
      Pedro setembre 25, 2021 | 15:13
      Si que corre maria barata, o de muy mala calidad, os hace ver visiones.
  3. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a setembre 25, 2021 | 15:01
    Jordi (Català i Suís) setembre 25, 2021 | 15:01
    Malhauradament vosaltres, els Espanyols, sou el CUL D'Europa. Una nació de torturadors i de feixistes mal reciclats a qui els agrada torturar la gent i els animals i han declarat les Curses de Braus Patrimoni Nacional sense que cap mena de vergonya. Una Nació on tots els Criminals Franquistes han viscut tranquil.lament fins a llur mort i on hi ha milers d'assassinats als costats de les carreteres. Sou un país de merda, repugnant i bàrbar. Amb una Monarquia de lladres i mafiosos comparant-la a qualsevulla del Centre i Nord d'Europa. Una llengua vulgar i bàrbara amb un llenguatge sexual repugnant que malhauradament els Catalans han adoptat. Qualsevol Espanyol intel.ligent voldria esdevenir Alemany. I jo mai no llegeixo cap comentari dels Espanyols. Així, doncs, es poden estalviar comentar el meu comentari. Catalans: boicot als Espanyols i a llur llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa