Dia de xafogor al Bages. Un sol de justícia. Possiblement la que falta a l’Estat espanyol quan porta als tribunals els líders del procés s’ha concentrat aquesta tarda als voltants del Centre Penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages. Un centre exemplar de les polítiques penitenciàries de la Generalitat. I aquesta és potser la gran paradoxa del procés i és que el president de la Generalitat, Quim Torra, la institució que té les competències sobre presons ha de viure amb la recança del regal enverinat que suposa ser carceller dels presos polítics. Ser carceller dels que van ser empresonats per declarar la República que el Govern d’ara assegura defensar. 

 

La tarda ha estat llarga. Tot just dues hores després que arribessin a Lledoners el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Raül Romeva, i els líders sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els CDR havien convocat una concentració a la rotonda d’accés a la carretera de la presó. Una protesta per condemnar l’agressió feixista que va portar un membre del CDR a l’hospital. Els ànims estaven calents i empipats. Però dins d’un ordre. A les set de la tarda l’ANC, Òmnium i l’Associació Catalana de Drets Civils havia convocat una concentració per exigir la llibertat del presos. Una convocatòria d’un dia per l’altre que ha tornat a acreditar la capacitat d’organització i de logística de les entitats sobiranistes. Ple absolut. 

 

La protesta també ha comptat amb un acte especial, però dur. El president Quim Torra ha visitat els presos. Acompanyat de la seva dona i rebut per la consellera de Justícia, Ester Capella, ha estat pràcticament una hora i mitja dins el centre penitenciari. En sortir ha reclamat la llibertat dels presos i que l’acostament només era una qüestió de dret. El quart tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha arribat pocs minuts després per veure els Jordis. En sortir ha assegurat que els ha vist “molt bé” i “molt contents d’estar a Catalunya”. Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat les preses polítiques, Carme Forcadell i Dolors Bassa, a Figueres, on també s’hi ha aplegat una munió de gent per condemnar el seu empresonament. 

La situació ha canviat però el Govern i el sobiranisme volen evitar triomfalismes. Són presoners a casa i en presons gestionades per la Generalitat. Una Generalitat dirigida pels partits que tenen els seus líders empresonats. “No ens aturarem fins que siguin lliures, que avui estiguin aquí és un acte estrictament de justícia, però ells no haurien de ser aquí, estarem lluitant per la seva llibertat”, ha assegurat Torra en una declaració institucional després de visitar els presos davant dels darrers concentrats. 

 

 

“Són polítics demòcrates i honorables que no haurien de ser aquí, haurien de ser a casa seva lliures amb les seves famílies i amics”, ha afegit. Torra també ha enfasitzat que els presos polítics “estan bé i estan forts i tenen el coratge de sempre” i en nom seu ha agraït “l’escalf” i que “la gent hi sigui sempre”. Però això sí ha suplicat als més de dos mil concentrats que creguin les instruccions de les entitats i, en especial, dels familiars dels presos. 

 

Manifestació 

 

Els manifestants però no s’han estan quiets i han mostrat la seva indignació amb les mesures de seguretat aplicades pels Mossos, amb Brigada Mòbil inclosa. Sort n’hi ha hagut dels ADF, que han fet de bombers, i han aturat l’intent d’embranzida dels concentrats per intentar arribar fins a la presó.  Els parlaments dels líders dels convocants, en la línia habitual. Reclamar la llibertat i destacar la injustícia que suposa les decisions de Pablo Llarena. I, sobretot, no defallir. Entre els assistents s’hi comptava l’expresident Artur Mas i el vicepresident del Parlament, Josep Costa.

  

“No  els donarem les gràcies perquè això no és cap gest de compassió ni cap concessió, exigim la llibertat i no pararem fins que ho aconseguim”, ha proclamat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. 

Per la seva part, David Font, del PDeCAT, ha assegurat que l’estat espanyol “no aconseguirà fer-nos callar” perquè “els volem a casa, tant els presos com els exiliats”. “Que l’Estat espanyol deixi en pau tota aquella gent que va fer possible que poguéssim votar l’1 d’octubre”, ha afegit. 

Des de la CUP, Ernest Clotet ha reclamat l’acció col·lectiva de la gent i ha dit que “els polítics no faran res sense la gent”.”O posem la cinquena o ens esclafen”, ha reblat. Per part de Barcelona en Comú, Jaume Asens ha dit que el trasllat dels presos “no pot ser un pretext per naturalitzar una situació d’injustícia i un acte de barbàrie” i ha demanat a la gent que no defalleixi “fins aconseguir treure’ls de les presons”. Finalment, Antoni Castellà, líder dels Demòcrates, ha deixat clar que “no cedirem mai al xantatge” i ha expressat que “potser la violència judicial que estan exercint pot tenir rèdit a curt termini, però a mig i llarg termini tot un poble tossudament alçat i democràtic se’n sortirà”. 

Les entitats sobiranistes demanen la retirada de les acusacions

De la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri ha exigit a Pedro Sánchez que “insti a la fiscalia a retirar totes les acusacions contra els presos i exiliats”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, s’ha expressat en termes similars als de Mauri i ha dit que “avui estem aquí per demanar no només la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, sinó per demanar l’arxiu de la causa, que és una vergonya per la justícia espanyola i per Europa”. 

Finalment, la parella de Raül Romeva, Diana Riba, ha llegit un manifest en representació de l’Associació Catalana dels Drets Civils en què ha lamentat que “fa massa dies que suportem una situació intolerable, una vergonya per a qualsevol país i una flagrant vulneració dels drets fonamentals“. Riba ha expressat que l’acostament dels presos és un “dret” per a les famílies.

 

Un alcalde i un regidor

 

A tres quarts de deu de la nit, als accessos de la presó només hi quedaven alguns policies, l’alcalde i el regidor d’Esports, consum i turisme, Gil Arisó i Eddi Mata, recollint una carpa i algun residu que ha quedat al voltant de l’escenari. Junqueras, Romeva, Forcadell, Bassa, Sànchez i Cuixart dormiran a Catalunya i tot i la millora, resulta difícil i paradoxal que qui té la clau de la presó és el Govern que diu defensar l’obra per la qual estan engarjolats. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa