El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray demana “passar a l’acció” per protegir la llengua
  • CA

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha insistit que el model d’escola catalana és un “èxit” i ha assegurat que ara és el moment de “passar a l’acció”, després d’uns anys de davallada de la llengua. Cambray ha insistit que cal “acompanyar” els centres educatius perquè apliquin aquest model. En resposta a una interpel·lació del PPC sobre el compliment de la sentència del Suprem que confirma el 25% de castellà a les aules, Cambray ha assegurat que el model educatiu “no el poden decidir els tribunals”.

Així, el conseller ha afegit que el Govern compleix amb “tota la legislació vigent”, en referència a la llei catalana i espanyola d’educació, i ha asseverat que l’executiu seguirà els mandats del Parlament i no les sentències dels tribunals. Cambray ha intervingut en tres interpel·lacions consecutives al ple d’aquest dijous a la tarda. Després de replicar a la diputada del PPC Lorena Roldán ho ha fet al president parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i al diputat de la CUP-NCG Carles Riera. El conseller ha estat especialment contundent contra el representant de Cs, que abans havia acusat l’independentisme de voler fer, de Catalunya, un país “monolingüe”. “El català no ens l’hem inventat els independentistes”, ha reblat Cambray.

El conseller d’Educació també ha replicat a Carrizosa que, de les 200 llengües que conviuen al sistema educatiu català, a Cs només li preocupa “una que és de les més parlades al món”, en referència al castellà. “El que volen és eradicar el català com a llengua al sistema educatiu català, i no permetrem que passi. I és l’única raó de ser que ha tingut Cs, perquè no tenen cap projecte polític”, ha etzibat el conseller.

El to del debat amb Riera ha estat més pausat. Cambray ha aprofitat la seva intervenció per emplaçar els grups de la cambra a enfortir el consens al voltant de la llengua “des de les diferències”, i ha recordat que l’actual model lingüístic neix d’un “ampli consens”. “Cal fer un front comú en defensa del model d’escola catalana”, ha insistit el titular d’Educació, que ha remarcat que l’escenari no va “de partits ni percentatges, sinó de cultura i educació”.

De la seva banda, Riera ha remarcat que la immersió lingüística continua sent el “millor model” per assolir els reptes i objectius de l’escola catalana, i ha advertit que la dreta, l’extrema dreta i algunes instàncies judicials de l’Estat tenen com a “finalitat” intentar fracturar la comunitat escolar per motiu de llengua. El diputat anticapitalista també ha reclamat una “resposta sòlida, ferma, àmplia i de país” per reforçar els grans consensos històrics al voltant de la immersió lingüística, alhora que ha reclamat que la ciutadania es mobilitzi a favor de la llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa