El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvo: “Sánchez dirà a Torra que a Espanya no existeix el dret a l’autodeterminació”
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha detallat la posició de l’executiu de Pedro Sánchez a 24 hores de la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a la Moncloa. “Sánchez contestarà a Torra de manera clara i coneguda: no hi ha presos polítics a Espanya i en el nostre país no està reconegut, ni existeix, el dret a l’autodeterminació“, ha assegurat Calvo en una entrevista dominical al diari El Mundo. “La independència d’un territori no està prevista a la Constitució. I cap govern constitucional d’Espanya la contempla”, ha insistit la vicepresidenta del govern espanyol, que considera que “amb la Carta Magna no hi ha més marge que el seu compliment“. “Parlarem a Torra de l’altíssima autonomia que té Catalunya, que mai ha tingut el nivell d’autonomia i descentralització d’ara”, ha continuat Calvo. Sobre la possibilitat de concedir indults després del judici del procés, la vicepresidenta socialista s’ha mostrat taxativa: “No sabem si hi haurà condemnes. Si n’hi ha, les acceptarem i punt“.

“L’executiu no dirà absolutament res del que ha de fer el poder judicial”, ha puntualitzat Calvo, que ha tornat a defensar el trasllat a Catalunya dels líders independentistes empresonats. “El trasllat s’ha produït en un marc de normalitat, quan el jutge Llarena ha dit que ja no els necessita a prop. No hi ha hagut cap tipus d’excepcionalitat”, ha reblat la vicepresidenta del govern espanyol. “Catalunya, com qualsevol altra autonomia, té contenciosos amb el govern i expectatives de resolució de problemes. En aquest terreny és on volem trobar Catalunya”, ha comentat Calvo, que ha llençat un dard contra l’anterior executiu de Rajoy. “L’anterior govern ho recorria tot, per norma, a totes les autonomies en una espècie de sospita general sobre el model constitucional“, ha criticat la vicepresidenta del govern espanyol. “L’executiu de Sánchez farà compatible el compliment de la Constitució amb una normalitat de relacions amb Catalunya”, ha avançat Calvo.

“Pensem que hi ha espais que es van abandonar massa aviat i que no es van explorar bé”, ha afegit la vicepresidenta del govern espanyol. “En aquests espais ens volem moure: un terreny constructiu, democràtic i constitucional“, ha enumerat Calvo. Més contundent, s’ha mostrat la vicepresidenta del govern espanyol amb el recurs al TC de la moció del 9-N al Parlament. “Aquesta moció demanava restablir unes lleis declarades inconstitucionals pel TC. Ho hem impugnat per defensar la Constitució i l’Estatut a Catalunya”, ha justificat Calvo, que no creu que aquesta decisió enrareixi el clima de la trobada de demà entre Sánchez i Torra. “El pla jurídic no absorbeix el pla polític que l’anterior govern tenia totalment desaparegut. Nosaltres impugnem una moció, però estem en la mateixa posició de parlar i de construir amb Catalunya”, ha conclòs la vicepresidenta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa