El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvo diu que Torra és lliure de plantejar un referèndum a Sánchez
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dimarts que a la reunió del pròxim dia 9 entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, els dos governs poden establir un diàleg “sense traves” i Torra podrà parlar “amb llibertat” del que consideri, fet que implícitament inclou la proposta del president de la Generalitat de referèndum pactat. Amb tot, ha avançat la posició de l’executiu espanyol assegurant que el dret a l’autodeterminació “no existeix a aquesta Constitució” ni en cap altra del món. En aquest marc, ha emplaçat la Generalitat a aprofitar la finestra que s’obre amb aquest canvi d’executiu perquè “el temps de la política no deixa possibilitats eternes” i cal “construir” per “resoldre” el problema a Catalunya.

 

Calvo ha fet aquestes manifestacions a la Comissió Constitucional del Congrés en resposta al portaveu d’ERC Joan Tardà, que li ha retret als socialistes espanyols que votessin amb el PP i Cs contra la seva moció sense “condicions ni renúncies”

 

ERC vincula aquesta resposta al vot que emetrà aquest dimecres al Congrés respecte a la presidència de RTVE proposada pel PSOE i Podem, -que volen situar-hi el director de RTVE, Tomás Fernando Flores- que necessita els nou escons dels republicans per prosperar. 

En aquest sentit, i després d’escoltar Calvo, Tardà ha donat per bo el canvi de to del PSOE i s’ha compromès a reunir el seu grup parlamentari i informar la seva formació d’una possible modificació de la seva posició en funció del discurs que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, faci aquest dimecres al Congrés, on oferirà la seva primera compareixença davant la comissió de Política Territorial. 

 

Prèviament, la vicepresidenta del govern espanyol ha assegurat que aquest diàleg “sense traves” implica que tots dos interlocutors tindran “llibertat per parlar”, des de la premissa que cadascú coneix “en quin projecte polític” està el seu interlocutor.

 

En aquest marc ha volgut destacar que Torra és “el president legítim i legal de Catalunya” i el líder d’un govern –ha remarcat- “que de moment no ha comès ni una sola il·legalitat, ni falta en relació a l’Estatut o la Constitució”. 

 

Per tant, segons Calvo, a la reunió entre Torra i Sánchez es podrà parlar de tot, també de l’autodeterminació, tot i que “tothom ha d’estar concernit” que cal no tirar “llenya al foc” i ajudar a “resoldre el problema” a Catalunya. 

En aquest sentit, ha advertit que “el temps en la política no et deixa possibilitats eternes”, i ha recordat que malgrat que es pugui “parlar en llibertat”, “el dret a l’autodeterminació no existeix en aquesta Constitució ni en una altra constitució” al món.

 

“Faltaria més que no pogués parlar del que volgués”, ha dit, però ha advertit que cal “no frustrar una societat a Catalunya que necessita construir situacions que afecten la seva convivència”.

 

Per tant, segons la vicepresidenta, les respostes que arribaran en aquesta reunió “no seran al 100% que vulgui” els representants de la Generalitat “ni les que jo vull”, i ha apuntat que cal situar-se “a la tessitura” del que és possible.

 

“El president Torra ha de venir a parlar amb to de lleialtat, respecte, i coneixent les posicions polítiques” de Sánchez, ha avançat, “però amb la tranquil·litat que es pot plantejar tot el que pugui ajudar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa