Calviño recorda que els fons europeus de recuperació són “nacionals” i no autonòmics

JxCat acusa el govern espanyol de centralitzar els fons per afavorir les empreses de l'Ibex

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha volgut deixar clar aquest dimarts que els fons europeus per a la recuperació tenen caràcter “nacional” i no es repartiran, com altres, entre les comunitats autònomes. “Estem parlant d’un fons, i d’un projecte de reforma i d’inversions de caràcter nacional. Hi ha altres fons que tenen caràcter territorial, però aquest hem d’aconseguir que tingui un caràcter anticíclic i que impulsi la recuperació a tot el territori nacional”, ha sentenciat al Senat a preguntes de la senadora de JxCat Assumpció Castellví. Calviño ha retret a JxCat que dijous la setmana passada no donés suport a la convalidació del pla de mesures urgents per a la modernització de l’administració i per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que va quedar definitivament aprovat gràcies a l’abstenció de Vox.

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol ha recordat la “urgència” de l’Estat per “posar en marxa totes les mesures possibles per protegir una base per a la recuperació”. “Com pot ser que hi hagi grups polítics que no hagin donat suport a la convalidació?”, ha preguntat. Per contra, la senadora Castellví ha retret a Calviño que el seu govern veti la participació de les comunitats autònomes en el repartiment dels projectes vinculats al fons. “Vostès han fet un decret llei per poder controlar-ho tot amb un pla extremadament centralitzat”, ha afirmat. Segons Castellví “amb aquest circuit molts ens temem que l’adjudicació dels projectes estratègics es pot convertir en un festival per al favoritisme de les empreses de l’Ibex”.

Comentaris

  jacqme de Montpeller 03/02/2021 11:38 am
  Donc anem bé; si els han de repartir com les execucions dels presupostos, gana. La senadora Castellví té raó, com la tenia Xavier Sala i Martín quan va anticipar, en una entrevista, que el més segur, per habitual, és que els projectes "nacionals" serveixin per enriquir una vegada més a empreses amigues i amb les corresponents portes giratóries per a ex-governants que els han fet els deures.
  Vits 02/02/2021 7:39 pm
  Els fons no són nacionals pallassa, són estatals. Els diners es donen als estats, si no sap distingir que vagi a cagar a la via. La senyora vol dir que són del govern central per putejrar a qu9i vulguin.
  Independència i llibertat 02/02/2021 6:41 pm
  Per a un espanyol (no)nacionalista "autonòmico" és sinònim de regional, no pas de territori amb autonomia política respecte al govern central de Madrid. Això tant senzill i fàcil de capir, alguns ho oblideu massa sovint.
  Pepe 02/02/2021 6:14 pm
  Si son nacionals, haurien de venir tots a Catalunya car espanya no es cap "nación".

Nou comentari