El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvet recorda que el decret d’Estat d’Alarma està vigent fins dilluns
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recordat que fins que s’aixequi l’estat d’alarma el proper dilluns hi ha coses que continuaran “sota el mandat” del decret estatal d’aquest estat d’alarma. En declaracions a TV3, ha insistit que la intenció del Govern és que la fase 3 en la que han entrat aquest dijous l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida, i per tant tot Catalunya, duri “com a molt un dia”. A partir d’aquí, el president de la Generalitat, Quim Torra, signarà un decret “genèric” que tornarà a donar el poder de decisió al Procicat. Tot i això, ha apuntat que hi haurà “cert solapament d’instruccions” fins al proper dilluns, quan sí que “només manarà allò que dicti el Procicat”.

El conseller ha assegurat que en aquesta nova etapa continuarà “prevalent tot allò que dictin les autoritats sanitàries” per evitar rebrots de la covid-19 i continuar amb el desconfinament “gradual” per sectors i la reactivació econòmica del país. Un cop s’aixequi l’estat d’alarma, ha insistit que “valdrà tot el que el Procicat debati i vagi aprovant”. El conseller ha recordat que el Procicat ja ha anat debatent i aprovant documents mentre ha durat l’estat d’alarma però a partir d’ara no dependrà de cap decret estatal.

Precaució i evitar aglomeracions

El pas a aquesta nova etapa es produeix pocs dies abans de Sant Joan i per això el conseller ha fet una crida a la responsabilitat. “Estem veient el que està passant a altres països com Alemanya o el Japó, hem de mantenir la precaució respecte a les aglomeracions, no ens hem de deixar anar, el virus hi és i es pot propagar amb facilitat”, ha alertat. Ha afegit que aquesta actitud responsable s’ha de mantenir també al transport públic, on ha recordat que és obligatori l’ús de mascareta i mantenir les distàncies de seguretat. Ha reconegut que la recuperació de la confiança en el transport públic és un “gran repte” i ha posat sobre la taula que hi ha hagut dins on la demanda ha baixat un 95%.

En aquest sentit, ha reconegut que hi ha un “forat” econòmic –els primers càlculs el situen en uns 500 MEUR-. Calvet ha assegurat que el primer fons anunciat pel govern espanyol és “insuficient” i ha valorat que s’hauran de demanar més recursos. Per últim, ha afirmat que l’oferta no es pot incrementar més en hora punta i que el que s’ha de fer és “actuar sobre la demanda”. En aquest context ha situat mesures com la flexibilitat en les hores d’entrada a la feina, la modificació d’horaris comercials i la possibilitat de més teletreball per tal d'”aplanar” l’hora punta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa