Calvet crida a “perseverar” en la negociació amb l’Estat

El conseller destaca que les circumstàncies "han canviat" i ara JxCat i ERC treballen "plegats" per reactivar el país

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha fet una crida a “perseverar” en la negociació amb l’Estat sobre el futur polític de Catalunya. En una entrevista amb ‘Nació Digital’ ha apostat per persistir davant del govern espanyol i posar-lo “davant del mirall”. “Hem de continuar avergonyint-los de deixar-se arrossegar per posicions recentralitzadores, autoritàries i que neguen la democràcia”, ha dit. El conseller creu que perseverant “i sobretot amb la connivència dels sectors progressistes de Catalunya, de l’Estat i d’Europa”, s’acabarà aconseguint que els catalans puguin decidir esdevenir un país independent.

Calvet ha reconegut que el diàleg amb l’Estat “ha quedat en segona instància” a causa de la pandèmia de covid-19, però ha assegurat que “és a l’ADN” del Govern. “El president Quim Torra, en cada conferència de presidents, subjacent a la seva posició respecte la crisi, hi ha la posició de poder anar avançant en la taula de diàleg i de negociació”, ha garantit.

Torra es va comprometre a anunciar la data de les eleccions un cop s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat, que el Parlament va tramitar fa un mes. Calvet ha reconegut que la pèrdua de confiança del president en ERC va ser “prou greu” com per esgotar la legislatura, però ha subratllat que tant els republicans com JxCat ara treballen “plegats per aconseguir la reactivació“. “Entre tots treballen en unes condicions que el 29 de gener no ens imaginàvem”, ha resumit.

Sobre el pressupost, ha explicat que els departaments de la Generalitat ja estan treballant per reorientar-los però que no hi haurà transferències entre conselleries ni retallades. Per això, creu que cal repartir el dèficit i que l’Estat habiliti fons directes per a la Generalitat, per tal de poder fer front a la situació que ha deixat el coronavirus. “N’hi ha d’haver d’específics, com per exemple, un per al transport públic i un per al turisme, que genera un percentatge del PIB molt important“, ha plantejat.

Pel que fa a l’horitzó electoral, Calvet ha donat suport a la idea que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, encapçali la llista de JxCat i hi hagi un ‘número dos’ amb capacitat per ser investit. El conseller ha afirmat que aquesta aposta “no és estètica, sinó una concepció del que representa JxCat”. Puigdemont, ha asseverat, ha d'”encapçalar” la candidatura de JxCat.

Nou comentari