Cagiao: "L’unionisme és gandul, no necessita argumentar contra l’independentisme"

Un professor de dret espanyol a la Universitat de Tours recorda que l’Estat té el “monopoli de l’ús de la força i de la interpretació del dret”
Jorge Cagiao en un moment de la seva classe
Jorge Cagiao en un moment de la seva classe | Josep Maria Montaner

El procés sobiranista té dues parts. L’unionista, que defensa l’Estat, i el sobiranista que defensa el dret a decidir el futur polític dels catalans. Dues parts que a la vista dels fets estan absolutament descompensades. De fet, l’unionisme té tots els elements per aclaparar l’independentisme perquè és la posició de l’Estat que “té el monopoli de l’ús de la força i de la interpretació del dret”. Així ho assegura Jorge Cagiao, professor titular de Dret español a la Université de Tours (França), director de la col·lecció  Auctoritas (Le Manuscrit, París) i investigador de la teoria del federalisme centrat en el cas espanyol. 

 

Cagiao que va participar dijous en un el curs de Dret d’enguany a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada el Conflent, va argüir que si bé “l’independentisme ha imposat l’excepcionalitat política”, l’Estat espanyol ha estat el responsable “d’imposar l’excepcionalitat jurídica”. Una situació sorprenent perquè a parer de Gagiao,  “l’excepcionalitat política no ha de per què ser  una excepcionalitat jurídica; és a dir, que un estat d’excepció política no ha de perquè retallar l’estat de dret , com es va constatar en el cas del referèndum Escòcia”.  Ara bé, aquesta “excepcionalitat jurídica” no es tradueix en què Espanya “no sigui una democràcia o un Estat de dret” però sí que en el cas català s’hi ha apartat pel que fa a la “previsibilitat jurídica” en acusar els líders independentistes de “rebel·lió”. 

 

El paradigma de la resposta monolítica de l’Estat al repte del procés sobiranista és, per a Cagiao, el dret a decidir.  “S’ha raonat bé apel·lant al dret a decidir, i el resultat final és un treball ben fet”, rebla. “És evident que s’ha inventat aquest dret, com s’han inventat tot els drets -el cas del matrimoni del mateix sexe- i, per tant, hi cap la possibilitat de donar acollida a la reinvidicació”, afegeix. “L’independentisme ha tractat de raonar de la millor manera que ha pogut un nou dret, ampliar la carta de drets, per arreglar l’excepcionalitat política”, subratlla el professor.  

 

“En canvi, per la part unionista, tot ha estat el contrari”, defensa Cagiao. “Sobre la interpretació jurídica, només considera que és dret allò que l’Estat decideix que és dret”, alerta el professor. “L’unionisme, l’Estat té el monopoli de l’ús de la força i de la interpretació jurídica, per tant,  el més fàcil és no argumentar; de fet, els fa una mandra enorme que els ha portat a argumentar de manera molt pobre, patètica, amb una gran ganduleria intel·lectual”, setencia. 

 

“No es tracta de dir que els catalans argumenten i els espanyols no, però sí que l’Estat no necessita argumentar, si té la paella pel mànec”, constata. “Si l’independentisme ha intentat ampliar el marc de drets, com el dret a decidir, l’Estat ha anat reduint els drets, amb la repressió i restricció de la lectura de drets, fet de manera molt descarada, i que l’ha portat a apartar-se l’Estat de dret”, subratlla. Com exemple, Cagiao recorda l’aplicació del delicte de rebel·lió. “És un delicte que demana violència”, insisteix. “La previsibilitat jurídica del elicte de rebel·lió ha estat una improvisació, estem parlant d’una altra cosa i la justicia no pot improvisar”, conclou. 

 

En aquest sentit, la tesi de Cagiao és que “L’Estat ha de treballar a favor dels drets, i hauria d’ampliar i no empetitir el marc dels drets fonamentals” i no ho ha volgut fer incorporant el dret a decidir -separat del dret a l’autodeterminació- que “connecta el dret amb el dret a la participació dels ciutadans”. I més, quan la Constitució permetria un referèndum consultiu.  “El que fa l’unionisme jurídic és portar un argument polític a l’àmbit jurídic”, interpreta.

 

Jorge Cagiao, en un moment de la seva exposició
Jorge Cagiao, en un moment de la seva exposició | Josep Maria MontanerComentaris
Indepe
Molt interessant la explicació del Sr. Cagiao i aclaridora.
perplex
Aprendreu a escriure la llengua dels catalans, tan aviat com ara mateix. Els vostres articles ens fan vergonya.
666
És que ejPpaña va entrar a UROPPa enganyant. No ho podia de fer d'una altra manera. A ejPPaña tot és un engany ! Un enorme engany : La monarquía, la Justícia, la política i moltes més coses ... ejPPaña és gairebé un estat canalla.... amb el Vist i Plau de la PPuta UROPPa .... de dretes . I els ejPPañols ? No saben ni per on respiren ! Uns tanoques .
Mai més a Espanya ,país podrit, adéu siau
Jo
L'independentisme és un moviment inofensiu per tant els espanyols no necessiten fer gaire res.
Tampoco es que los indepes argumentan en exceso
Aclaro, por si las dudas, que insultar, llorar, mentir o decir "marxem!" no se incluyen en la categoría de argumentos.
Ja ho sabíem, gràcies per constatar-ho, per això sempre diem que l'unionisme no té arguments per a defensar els avantatges de que Catalunya sigui de sobirania espanyola. Mai els hi han calgut, ni ara ni abans, l'estat espanyol els hi "resolt" sempre els avenços dels catalans cap a la llibertat, antany amb la violència de l'exèrcit espanyol i els dictadors de torn, ara al s XXI ho intenten amb la violència de les forces d'ocupació i la farsa de justícia espanyola amb embolcall de "democràcia".
bruce
Argumento separatista..."En España no hay libertad ni democracia porque no dejan a los catalanes decidir su futuro"... pero lo más curioso es que ese país que quieren crear tampoco será democrático ni habrá libertad.. Ya que la provincia de Tarragona, o el municipio de Canovelles, o el de Barcelona... etc... no tendrían derecho a decidir.. Curioso razonamiento el de los separatas..
Mateu
Gandul !!! Que jo sàpiga hi ha d'altres maneres d'escriure-ho, per exemple : Mandrós.
Jan
És increible com professors de dret diuen barbaritats sobre les seves pròpis matèries. El catalans no volem amplair drets ni crear-ne de nous. El dret a la autodeterminació és molt antic i és inclús dns de la constitució espanyola, que va nèixer amb l pollastre feixista a la seva portada.
LLARENA dPENA
L'Estat escanyol no argumenta res perquè no te argumentgs vàlids amb els que contrarrestar els arguments sobiranistes. A banda, que només saben exercir la força i la violència però, mai, cap raonament.
Echar argumentos a segun quién es lanzar margaritas a los cerdos.
Gruñen, y siguen revolcandose en su propia basura.
Rocacorba
Un conjunt de ciutats, pobles, viles, ect, que comparteixen tradicions, territori perfectament delimitat,codi civil propi / el CATALA /, historia, llengua propia, autofinaçament, i voluntat de ser conformen una NACIO. Hi tenen tot el dret, per votaciò majoritaria, a esdevenir un ESTAT. Canovelles, Barcelona, Tarragona, son son cap NACIO. tot i que BARCELONA es la capital de CATALUNYA.

envia el comentari