El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Budó mostra a Sánchez “predisposició” a resoldre el conflicte coincidint amb la llei d’amnistia
  • CA

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, que faci arribar a Pedro Sánchez la “predisposició” del Govern a resoldre el conflicte polític. Budó ho ha fet coincidint la presentació al Congrés de la proposta de la llei d’amnistia. “Hem de resoldre la situació dels presos polítics i exiliats”, ha subratllat. Al seu torn, Darias ha evitat dir si l’executiu de Sánchez ho estudiarà i ha remarcat que l’encaix de Catalunya a l’estat espanyol s’ha d’abordar des de la legalitat vigent. La ministra ha acusat el govern de Mariano Rajoy d’haver “vexat” la política i ha defensat que l’actual executiu es basarà, precisament, en la política per desencallar la situació.

Budó ha remarcat que el Govern “ha pregonat molts cops” la voluntat d’arribar a una entesa amb l’executiu de Pedro Sánchez. La consellera de Presidència ha lamentat la falta d’acord fins ara i ha assenyalat el fet que la taula de negociació “no ha pogut iniciar el treball que tenia encomanat”. “Però no només no avança la taula, sinó que l’embat no cessa”, ha afegit Budó, tot retraient a l’estat espanyol la judicialització del conflicte, amb el judici d’aquest dilluns al conseller Bernat Solé com a exemple. “Som conscients que el conflicte polític persisteix i tenim la responsabilitat de posar-hi solució”, ha apuntat, mentre ha defensat la tramitació de la llei d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, Budó ha instat la ministra Darias a transmetre a Sánchez la mà estesa del Govern: “Tenim l’obligació d’oferir a la ciutadania un horitzó d’esperança, així que els demano que ens posem a treballar”.

Darias s’ha mostrat a favor de resoldre la situació amb Catalunya però ha esquivat valorar clarament la presentació del projecte de la llei d’amnistia. “El diàleg és el camí, i la constitució o la llei han de ser sempre la condició”, s’ha limitat a dir, mentre ha assegurat que la carta magna és un marc legal que “abraça, inclou i acull”. La ministra ha defensat que la solució entre els territoris passa per la política. En aquest sentit, ha afirmat que Rajoy va “vexar” la política i ha assegurat que Sánchez està disposat a aconseguir un “retrobament” entre Catalunya i Espanya. Al mateix temps, ha subratllat que la “unilateralitat” del 2017 “no va donar el resultat desitjat” i ha apostat per situar el conflicte territorial a primera línia de l’agenda. “Va haver un moment en què la política no va ocupar l’espai que mereixia”, ha remarcat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa