Buch pren el pols al territori abans de decidir el nou cap del Mossos i canvis al cos

El conseller es reuneix amb les regions metropolitanes i el seu equip dissenya el possibles retocs de l'organització policial com Intel·ligència

 

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, no es vol encantar en l’elecció del nou cap dels Mossos ni en l’estudi detallat dels canvis que el seu equip consideri que calen a l’estructura del cos. Per això ha començat a tenir els primer contactes més pormenoritzats amb els comandaments territorials i amb els caps operatius de les poderoses regions policials dels Mossos d’Esquadra

 

 “Ens guien dues divises: la sensibilitat de la matèria i la prudència”, apunten des de la cúpula d’Interior a aquest diari. “Tot ha de seguir el seu pas, el seu camí i es van fent les passes que es van anunciant”, destaquen les mateixes fonts.  Seguint aquest criteri, Buch es va reunir amb 300 comandaments del cos dimarts de la setmana passada al complex Egara, el quarter general del Mossos ubicat a Sabadell. 

 

Una reunió en què es van llimar asprors i el conseller va esbossar un full de ruta als responsables del cos. En aquella trobada, Buch a més d’explicar com havia anat el procés de la renúncia de Ferran Lòpez -a qui va dir que confiança poder comptar amb la seva experiència- , es va comprometre a escollir un cap de cos Mosso “més aviat que tard” i a prendre el pols a les regions policials i departaments operatius per bastir el full de ruta de la legislatura el més detallat possible. 

 

Segons ha pogut saber El Món, divendres el conseller i el seu equip va celebrar dues trobades d’aquestes característiques. Una amb la direcció de la Regió Metropolitana, amb el comissari Joan Portals al capdavant i tot l’staff operatiu d’una zona especialment complexa. La segona va ser amb la Regió Metropolitana Sud, que dirigeix el comissari Carles Anfruns, un dels noms que havia sonat amb força per ser el nou cap del cos, a més de Joan Figuera, Juan Carlos Molinero o Miquel Esquius.

 

Aquestes són dues de les primeres reunios amb les 9 regions policials amb què el conseller vol trobar-se per polir el full de ruta, els recursos i els canvis que els estats majors territorials i operatius de la policia proposin. En l’esborrany de l’agenda pendent, Buch vol en els propers dies cloure les visites territorials i poder proposar als comandaments un nou cap del cos

 

Però a més d’escollir i nomenar aquesta figura, l’equip del conseller també vol avaluar la necessitat de fer “canvis o retocs” en l’estructura policial.  Una qüestió delicada perquè el “model policial funciona i té bon nom social”. A més bona part de l’equip del conseller, com el seu número dos, Brauli Duart, o el director general de la Policia, Andreu Martínez, són enginyers de l’actual sistema perquè van ser els encarregats de dirigir el desplegament en base als “famosos acords del 94”.

 

Ara bé, en el paquet de reformes segures, la cúpula d’Interior vol “impulsar cap un nou model d’Intel·ligència policial amb una major implantació d’eines tecnològiques”. La reorganització de la divisió d’Intel·ligència implica la revisió de l’estructura d’Informació del cos que també hauria de tener present la possibilitat de canvis en la seva estructura orgànica, com ara que el número dos, l’intendent Miquel Justo Medrano, se’n vagi a la privada i demani una segona activitat. En aquest plantejament també hi hauria la possibilitat que la Divisió D’intel·ligència pengi directament del Director General de la Policia, com ara passa amb la Direcció d’Afers Interns (DAI). 

 

De fet, la temuda DAI ha estat objecte de polèmica durant el 155 perquè s’ha dedicat a expedientar a Mossos independentistes però en canvi no s’ha preocupat d’investigar què va passar amb material policial dels Mossos que va ser requisat a la incineradora per part d’agents del Cos Nacional de Policia. Diversos comandaments també havien apuntat que una de les tasques d’Interior seria reconduir la funcionalitat d’aquest departament que investiga la mateixa policia.

 

També estaria en llista virtuals canvis a la Brigada Mòbil. Una decisió bastant més complexa per la pròpia idiosincràcia d’aquesta unitat que requereix una alta especialització i en la que no és fàcil moure o bellugar les peces pels requisits operatius dels seus comandaments. “Caldrà veure si calen canvis”, assenyalen diverses fonts.

 

En qualsevol cas des d’Interior alerten que qualsevol decisió o canvi es prendrà amb “plena responsabilitat política”. “Cal primer escoltar que diuen els comandaments i si cal repensar les coses, fer-ho entre tots, cal recuperar la normalitat i treure pressió mediàtica i política al cos”, remarquen les mateixes fonts que alerten que “tot anirà seguint cada passa”. 

Nou comentari