Brussel·les envia un últim avís a Polònia abans de portar la seva reforma judicial als tribunals

La reacció del govern polonès no és "satisfactòria" per a la Comissió Europea

Brussel·les ha enviat un últim avís a Polònia abans de portar la seva reforma judicial als tribunals de la Unió Europea. La Comissió Europea ha decidit aquest dimecres reclamar explicacions al govern polonès perquè considera que la resposta obtinguda fins ara no és “satisfactòria”. La Comissió Europea va obrir a l’abril un procediment d’infracció contra Polònia pels nous canvis en la reforma judicial impulsada per l’ultraconservador govern polonès. En concret, l’executiu comunitari considera que la nova llei, aprovada el desembre i que va entrar en vigor el febrer, “soscava la independència judicial” i és “incompatible” amb la “primacia de la llei de la Unió Europea”.

En primer lloc, la Comissió considera que “s’amplia la noció de delicte disciplinari, cosa que augmenta el nombre de casos en què el contingut de les decisions judicials pot ser qualificat com un delicte disciplinari”. “El règim disciplinari pot ser utilitzat com un sistema de control polític del contingut de les decisions judicials“, apunta l’executiu europeu.

En segon lloc, Brussel·les considera que la nova llei atorga a la nova Cambra de Control Extraordinari i Afers Públics del Tribunal Suprem la competència exclusiva de pronunciar-se sobre qüestions relacionades amb la independència judicial, cosa que impedeix als tribunals polonesos complir la seva “obligació” d’aplicar la llei europea i demanar preguntes prejudicials a la justícia europea.

En tercer lloc, la Comissió indica que la nova llei impedeix que els tribunals polonesos puguin jutjar casos d’altres jutges en els casos pendents, cosa que també veu contrària al dret europeu. Finalment, Brussel·les també constata que la nova llei demana als jutges informació sobre la seva vida privada, cosa que considera “incompatible” amb el dret al respecte de la vida privada i el dret a la protecció de dades personals.

Nou comentari