La Bressola denuncia que la falta d'espais els impedeix duplicar el nombre d'alumnes que estudien en català

La direcció creu que la prioritat és un nou centre de secundària abans que hagin de "refusar matrícules" l'any vinent
Façana de l'escola de La Bressola de Sant Galdric, a Perpinyà
Façana de l'escola de La Bressola de Sant Galdric, a Perpinyà | ACN

La xarxa d'escoles de La Bressola que ofereix una escolarització en català a la Catalunya Nord creu que l'actual falta d'espais els impedeix créixer. La directora general, Eva Bertrana, ha assegurat que si bé ara han arribat als 1.000 matriculats, "aquesta xifra s'hagués pogut duplicar" si al llarg de la història d'aquesta escola haguessin tingut les instal·lacions que requerien. Bertrana ha apuntat a la falta d'entesa amb les administracions locals com a principal factor. De fet, la directora ha detallat que a finals dels anys 70 es podia obrir un centre educatiu en un local que no fos "purament escolar", però actualment les noves normatives de seguretat impedeixen aquesta situació. Això fa que la majoria d'ajuntaments no disposin d'instal·lacions aptes per a l'obertura de nous centres. La prioritat per a La Bressola és "desdoblar la secundària" perquè l'edifici que tenen "s'ha quedat petit" i preveuen que de cares a l'any que ve hauran de "refusar matrícules".

 

L'escolarització en català a la Catalunya Nord té un referent, que és la xarxa d'escoles de La Bressola. Des de fa 40 anys ofereixen un sistema educatiu amb immersió lingüística on el català és la llengua vehicular. Actualment, La Bressola ha aconseguit arribar a la "fita" dels 1.000 alumnes matriculats. De tota manera, la directora general dels centres, Eva Bertrana, ha afirmat que "aquesta xifra s'hagués pogut duplicar" si les administracions haguessin anat cedint els locals que La Bressola necessitava. Bertrana ha assegurat que "any rere any" han de refusar noves inscripcions perquè les aules ja estan plenes i no hi ha cabuda per a nous alumnes. Davant d'aquesta necessitat, La Bressola ha anat demanant nous espais a les administracions locals, que són les competents en aquest àmbit. Les negociacions, però, no sempre arriben a bon port i això els ha impedit que a dia d'avui La Bressola estigui "festejant els 2.000 alumnes".

  

La direcció general assegura que es conformen amb escoles en barracons perquè "l'escola no és les parets que la formen, sinó qui la fa", detalla Bertrana. Tot i així, les normatives de seguretat els impedeixen obrir nous centres en locals que no són "purament escolars" tal com passava "a finals del 70", quan va engegar la iniciativa educativa a la Catalunya Nord. La directora ha assegurat que estan "en negociacions" amb diversos municipis per obrir nous centres, però ha lamentat que mentre "no es concreten les mesures, perdem mainada i locutors del català". A més, Eva Bertrana ha reblat que precisament això va en contra dels principis de La Bressola, ja que "l'objectiu no és refusar nins, sinó eixamplar al màxim la base".

  

  

L'educació secundària és prioritària

  

  

"s'ha quedat petit"

  

  

L'espina del centre a Vallespir

  

  

els municipis no tenen equipaments per les necessitats de l'escola

  

  

La Bressola: una escola moderna, vertical i en català

  

  

pretén ser modern i vertical


Comentaris
Antoni Ferret
Quina llàstima!! Un Estat que, de fet, ha sigut i és un Estat enemic, MOLT més que l'Estat espanyol.

envia el comentari