El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boye es torna a enfrontar al Suprem en una vista pel suplicatori i les euroordres
  • CA

Nou dia al Tribunal Suprem contra els líders del procés. Aquest dimecres, l’alt tribunal celebrarà fins a tres vistes relacionades amb l’estratègia internacional dels líders independentistes exiliats. L’advocat Gonzalo Boye, que juntament amb Isabel Elbal, dirigeix la defensa del president Carles Puigdemont, i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, defensarà el seu recurs contra la decisió de Pablo Llarena de reclamar el suplicatori de tots tres al Parlament europeu.

 

De fet, aquesta vista s’havia de celebrar el 24 de setembre, però la defensa va elevar protesta i es va canviar la data per la de demà. En el seu recurs, Boye considera que Llarena “no és competent per demanar el suplicatori” perquè Puigdemont resideix a Bèlgica i en renunciar al seu escó al Parlament, ja no té la condició d’aforat. Una situació que també viu Comin. Un dels punts de l’argumentació és que “l’aforament és una qüestió independent de les immunitats”. En canvi, el Suprem considera que en ser europarlamentaris també els correspon aquest tribunal per jutjar-los.

 

Ordres de detenció

 

Llarena també va emetre les ordres de detenció dels encausats al territori de l’Estat espanyol. Una situació ben curiosa, com si la immunitat afectés a tot l’espai europeu, llevat d’Espanya. Llarena entenia que si Puigdemont, Comin, Ponsatí o Lluís Puig Gordi eren arrestats a Espanya no tindrien la garantia d’immunitat perquè a l’Estat ja estarien processats i, per tant, no caldria el suplicatori.

 

A més, el jutge instructor al·legava que els fets imputats als líders exiliats eren anteriors a ser escollits europarlamentaris. Demà, Boye també haurà de defensar els seus recursos contra aquestes euroordres que per a Puigdemont, Comín i Ponsatí les té suspeses fins que no es resolgui el suplicatori a l’Europarlament. Serà la primera vista després del clatellot de la justícia belga a la petició de detenció i lliurament del conseller Lluís Puig. El jutge belga va interpretar que el Suprem no era competent per demanar-ne l’extradició.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa