El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boya assegura que la CUP no descarta anar a eleccions “per confrontar de nou amb l’Estat”
  • CA

Mireia Boya ha assegurat en una entrevista a Nació Digital que la CUP no descarta anar a eleccions “per confrontar de nou amb l’Estat”. La formació celebra aquest dissabte el seu Consell Polític, on haurà de valorar la proposta de Junts per Catalunya i ERC per formar Govern en un moment en què el pacte no està ben tancat entre les dues formacions, com ho posa de manifest la polèmica a l’entorn de la candidatura un cop Carles Puigdemont ha decidit renunciar provisionalment a la presidència de la Generalitat. L’exdiputada dels anticapitalistes ha lamentat, en aquest sentit, que Puigdemont no ha respectat els tempos del debat intern de la CUP proposant Jordi Sànchez. Que, de retruc, alerta, ha fet perdre el discurs de la restitució del Govern legítim cessat pel 155.

L’exdiputada també té retrets per a ERC, de qui critica que hagi anunciat el nom del seu candidat fora de la via negociadora seguida fins ara. Més enllà de la qüestió del nom que sembla enfrontar ara JxCat i ERC, Boya alerta que també cal assegurar un pla de govern “encaminat” a la República i a l’obtenció de més drets socials.

 

Això, puntualitza, “si és que surt un Govern”, perquè una de les opcions que vota la militància de la CUP aquest dissabte és considerar que la proposta de JxCat i ERC “no és la República que hem de defensar de l’1-O i el 27-O” i que “cal anar a unes altres eleccions per tirar endavant la confrontació amb l’Estat d’una altra manera i no com es proposa fer ara“.

 

Sobre si aquestes hipotètiques eleccions comportarien allargar la permanència de l’article 155, Boya no té clar que en cas que es formi Govern sigui retirat del tot. A l’altre cantó de la balança, assegura que unes noves eleccions durien a un escenari de “confrontació directa” amb l’Estat, defensant “de manera ferma, sense subterfugis ni circumval·lacions”, la idea que la República va guanyar l’1-O i es va proclamar el 27-O.

Sobre una possible solució negociada amb l’Estat espanyol per resoldre el conflicte amb Catalunya, Boya es mostra poc esperançada. En tot cas, si n’hi hagués, seria “a través d’alguna mediació internacional”.

 

Boya també ha criticat que Puigdemont digui ara que va ser un error no fer efectiva la república després de la proclamació. “En realitat tots sabem que el dia 10 no estava tot preparat”, ha dit en referència a les anomenades estructures d’estat.

 

Sobre el pla de Govern, Boya també ha alertat que perquè hi hagi el vot dels quatre diputats de la CUP, hauria d’incloure directrius “en clau republicana”. A banda, subratlla el “desacord” amb Junts per Catalunya en el fet que la formació que lidera Carles Puigdemont vol que el procés constituent es lideri des de Brussel·les, mentre que la CUP considera que ha d’estar a les mans de la societat civil organitzada “d’aquí”, perquè ha de ser “inclusiu i transversal”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa